Хрвати на месту стратишта српске деце ставили ову таблу!

Posted: 24. фебруара 2016. in Срби Хрватске, Uncategorized

bolesni-hrvatiУ месту Јастребарско, недалеко од Загреба, 12. јула 1942. године формиран је логор искључиво за децу! Тако нешто се не памти на простору читаве, ратом захваћене Европе у то време.

Било је логора у НДХ у којима су убијана деца, попут оних у Старој Градишци, Јасеновцу, Уштици, Јабланцу; Горњој Ријеци код Крижеваца и Лобограду у којима су, по непотпуним истраживањима страдала деца, бројем 42.791 српске, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске народности, али Јастребарско је јединствен по томе што тамо није било старијих заточеника од 14 година.

– Усташки логор за децу у Јастребарском основан је по налогу Анте Павелића, поглавника НДХ за децу Козаре – пише у чланку о страдањима деце с Козаре објављеном на интернет страницама сајта Удружења за истину о логорима Јасеновац.

Међутим, не сме се никако занемарити да у овом логору нису била само деца Козаре, већ су ту своје кости оставили и мали Личани, Банијци и Кордунаши, како и стоји уклесано на споменику у Јастребарском подигнутом жртвама у част.

Кроз дечји логор Јастребарско, у периоду 12. јул 1942 — 26. август 1942. прошло је 3.336 деце, највише српске, од тога више од 2.000 са Козаре.

Клерофашистичка пропаганда тадашње  НДХ у новинама је наводила да су на овим местима града смештена деца ради опоравка од партизанског ропства, те да су се о деци бринуле часне сестре. На улазу у логору, ограђеном жицом стајао је безазлени назив – Сабиралиште за децу.

Старија деца узраста од око 10 до 14 година, била су смештена у зградама црквених економата, раније напуштених италијанских барака. То је било мјесто преваспитавања дјеце у усташку младеж, место учења усташких песама, присилног рада на црквеним економијама, место мучења и свирепог кажњавања. Дечаци који су боравили овде, обучени у црна одела са капама на главама, са пришивеним словом У, одређени су били да постану нови усташки „јањичари“.

Остала старија деца, углавном девојчице биле су смештене у тадашњи фрањевачки самостан, само пар стотина метара удаљеном од данас непостојећих зграда економата, где је била друга локација логора. Девојчице су овде теране на рад али и на редовну молитву као и одласке у цркву, јер се преваспитавање и овде подразумевало.

Трећа локација логора у граду Јастребарско, логора за оне малене, најмање, неке скоро па отргнуте од мајчиних груди, била је смештена у историјском споменику овога града који датира још из петнаестог века.

Логоре у Јастребарском су водиле часне сестре самостана св.Павла, док је управник логора била часна сестра Барта Пулхерија из реда св.Винка Паулскога.

Под командом Николе Видовића, 26. августа 1942. Четврта кордунашка бригада НОВЈ заузела је Јастребарско. У логору је затечено 727 заточених дечака и девојчица.

И данас на том месту стоји ова табла… Шта друго рећи осим безобразно болесни.

Извор: Ослобођење

Преузето Ослобођење

Advertisements
коментари
  1. Stanko каже:

    Sve sto bi se reklo, bilo bi malo i nedoreceno za spomen brojne dece zrtava bolesnih umova koji se ne mogu izleciti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s