ЈАВНИ ЧАС ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПОСВЕЋЕН ГОВОЗДЕНОМ ПУКУ

Posted: 12. фебруара 2016. in Ђорђе Бојанић, Новости - Дешавања, Uncategorized

20160205_120559Изложба

ДРУГИ ПЕШАДИСЈКИ ПУК 1. ПОЗИВА „КЊАЗ МИХАИЛО“ ГВОЗДЕНИ ПУК

Дана 19. фебруара 2016. године од 12.30 сати у Галерији Синагога у Нишу  одржаће се  јавни час за ученике основних школа, посвећен славном Гвозденом пуку.

Том приликом обратиће се аутор изложбе музјески саветник Петко Марјановић али и припадници 3. армије Копнене војске Србије.

Позивамо све ученике  да присуствују јавном часу и подсећању на славни Гвоздени пук!

У току ослободилачких ратова 1912-1918. године, Србија је мобилисала око 100 пешадијских, коњичких и артиљеријских пукова. Све ове ратне јединице су храбро и пожртвовано, уз велике губитке, извршиле своју патриотску дужност према отаџбини.

Међутим, само је један пук, због своје легендарне храбрости, као најбољи пук српске војске добио почасни назив ГВОЗДЕНИ ПУК, био је то Други пешадијски пук ,,Књаз Михаило’’ првог позива, који је мобилисан у Прокупљу почетком октобра 1912. године од људства са подручја прокупачке окружне пуковске команде. Сачињавали су га војни обвезници од 21. до 31. године живота.

Други пешадијски пук је најодликованија јединица у српској војсци. Из Другог пешадијског пука 208 носилаца Карађорђеве звезда са мачевима и 36 двоструких носилаца. И друга ратна одликовања китила су груди јунака ,,Гвозденог пука”, бораца за ослобођење Србије из Топлице, Јабланице и Заплања.

Ратна застава Другог пешадијског пука првог позива ,,Књаз Михаило’’, који је носио почасни назив ,,Гвоздени пук’’, била је најодликованија застава у српској војсци.

12696254_701851336616944_486675125_n

 

НАРОДНИ МУЗЕЈ ТОПЛИЦЕ И НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s