СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ

Posted: 31. јануара 2016. in Новости - Дешавања

12646965_955198837906767_9074603623595004273_nПоводом обележавања Међународног дана холокауста 27. јануара, Медицинска школа „Др Алекса Савић“ у Прокупљу организовала је трибину посвећену жртвама овог страшног дела историје, који није заобишао ни српски народ.

Трибини је, поред ученика, наставника, историчара и радника установа културе присуствовала представник Министарства просвете Биљана Стојановић, саветник за европске интеграције и председник Удружења историчара из Ниша Предраг Нешовић.

Трибина поводом сећања на жртве Холокауста организована је на иницијативу професора историје Миодрага Грујића, који је овом приликом истакао значај обележавања овог датума широм света.

– Ово је прва јавна трибина одржана поводом сећања на жртве Другог светског рата и Холокауста, о чему су ученици слушали на часовима историје или прочитали. Овај датум обележава се широм света, а установиле су га Уједињене нације на предлог генералног секретара Кофи Анана, подсетио је професор Грујић.

Резолуција УН апелује на све чланице да поштују сећање на жртве Холокауста и охрабрује развој образовних програма о историји Холокауста, чиме се показује одлучност у спречавању геноцида у будућности.

– Трагедија настала као последица Холокауста се не може избрисати. Мора бити запамћена са срамом и страхом докле год људско сећање постоји. Само ако се сећамо, можемо одати прикладну почаст жртвама. Милиони недужних Јевреја и припадника других мањина убијани су на незамисливо варварске начине. Никада не смемо заборавити те мушкарце, жене и децу, нити њихову агонију-цитиран је овом приликом генерални секретар УН Кофи Анан.

Аутор: Биљана Рогановић

Преузето prokupljenadlanu.rs

Advertisements
коментари
  1. Када пишете: “ Поводом обележавања Међународног дана холокауста 27. јануара, Медицинска школа „Др Алекса Савић“ органозовала је трибину посвећену жртвама овог страшног дела историје, који није заобишао ни српски народ“, на шта сте мислили? Холокауст се односи на Јевреје. Колико је јеврејски народ био интегрални део Југославије до 1941, од када је и на овим просторима отпочео Холокауст, можда можете да пишете да се односи и на српски народ. Такође, у толико што нико није безосећајан, ни Ви, ни ја, можда можете написати да се Холокауст односи на све. Иначе, термин је јасан: плански прогон и уништење јеврејског народа организован од нацистичке Немачке и колаборациониста, За мене је сваки злочин страшан, али у историјској науци се користи јасна терминологија да не бисмо правили такве грешке у будуће и да би историја заиста била, како Цицерон пише, „учитељица живота“. Молим Вас, схватите ову сугестију само као пријатељску напомену, да не схватите овај одговор никако као ниподаштавање нечије жртве већ само темељно, можда превише, објашњење уз Ваш свакако добар, користан и инспиративан текст, и да ме, слободно, уколико сам погрешно интерпретирао Вашу реченицу, исправите. Са поштовањем, Александар Божић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s