СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН, АНЂЕЛЕ БОЖЈИ ЗА ЈУЖНУ СРБИЈУ!

Posted: 10. јануара 2016. in Историјске личности, Православље

12508698_553404021489097_3201647208288920424_nАутор Зорица Пелеш

На данашњи дан, 10.јануара 1866.године рођен је у Алексинцу прота Стеван М.Димитријевић, кога је његов ученик свети владика Николај Велимировић назвао „Анђео Божји за Јужну Србију“.

Патријарх српски Варнава (Росић), који је био такође Протин ученик, је овако писао свом професору:
„Као поглавар Српске цркве, у име исте, изјављујем своју искрену радост што служите нашој Цркви као дика и понос својим узорним животом и преданошћу светосавскоме аманету. Лично сам гајио према Вама искрено поштовање и дивљење. Ово датира још од оних дана мога школовања у Призренској Богословско – учитељској школи када сте Ви били ректор и професор исте школе. Од тада па све до данас свагда сам имао пред очима Ваш примерен живот и неуморну делатност у нашем црквено-народном и просветно-културном животу. На основу свега овога срећан сам што као Ваш ученик могу и на овом положају уверити Вас у моју свагдашњу оданост молећи се Богу за Ваше крепко здравље и да продужи лета Вашега живота на радост свих нас, а на славу наше свете Цркве и народа.

Ваш топли молитвеник у Господу и одани Вам
Патријарх Варнава „.

Други Протин ученик из Призренске Богословско-учитељске школе , патријарх српски Гаврило (Дожић) је такође за свог професора имао само речи хвале и дивљења:
“ То је прави апостол, највећи и најзаслужнији трудбеник у Цркви нашој. Он је као свећа горео на својој дужности и сагоревао ревношћу за добро Цркве и свога народа. Служећи Цркви и народу, он заборавља себе и своје интересе и ове је увек подређивао општим. У својој жељи и ревности да у Цркви и држави нашој буде све најбоље, он често многе критикује, међу овима и мене, чујем ја то, дође ми до ушију- Али нити ја нити ико други, који га познајемо, не љутимо се на његове критике, зато што знамо да су оне увек добронамерне и често оправдане. Нема човека који би нашој Цркви и држави више добра желео и за то све жртвовао, од њега. Он је прави апостол“.

Наш велики књижевник Петар Кочић, коме је прота Стева би директор у Српској гимназији у Скопљу, у турско време, много је волео проту Стеву и био задивљен његовим радом:
“ Да се ова наша установа, просвјетно модерно усаврши, на томе је неуморно радио и ради г.Стево Димитријевић, човјек који је својом тврдом вјером Завјетне мисли и својим патриотским досадашњим радом с ону страну Качаника толико учинио да је у очима тамошњег нашег народа постао као неки светац, као загонетна, митска личност“.

Руски конзул у Скопљу БЕЉАЈЕВ у свом извештају написао је о нашем вредном проти Стеви:
„Протојереј Стеван Димитријевић без сваке сумње један је од најистакнутијих у младом покољењу Срба руских васпитаника.Завршио је Београдску богословију, а затим Кијевску духовну академију. У току четири године био је ректор Призренске богословије, а сада је директор Српске гимназије у Скопљу…Протојереј Стеван је најпопуларнији од свих српских националних радника у Старој Србији и Македонији…“

Протојереј Стеван је најпопуларнији од свих српских националних радника у Старој Србији и Македонији…“

„Протојереј Стеван Димитријевић без сваке сумње један је од најистакнутијих у младом покољењу Срба руских васпитаника.Завршио је Београдску богословију, а затим Кијевску духовну академију. У току четири године био је ректор Призренске богословије, а сада је директор Српске гимназије у Скопљу.

Аутор Зорица Пелеш

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s