Код нас Срба се мало зна да је у чувеној Бородинској бици у руској војсци учествовало и ратовало, ни мање ни више, него десет генерала Срба и далеко већи број команданата нижег ранга , подофицира и војника.

Posted: 21. новембра 2015. in Срби и Руси, Uncategorized

У саставу царске армије Императора Александра I, а под командом фелдмаршала Кутузова, били су:

најславнији, ђенерал пешадије Михаило А. Милорадовић, па онда, генерал Ђорђе Арсенијевић Емануил, генерал-поручник Јован Јегоровић Шевић, генерал-мајор Јован Степановић Адамовић, генерал-поручник и тајни савјетник Никола Богдановић Богданов, генерал поручник Никола Васиљевић Вујић, кавалеријски генерал, барон Илија Михајловић Дука, генерал-мајор, гроф Петар Ивановић Ивелић, генерал-мајор Абрам Петковић Ратков и генерал-ађутант Никола Ивановић де Прерадовић.

Од укупно 37 генерала руске војске у Бородинској бици!

Ђорђе Арсенијевић Емануел

Михаило А. Милорадовић

српски генерал, гроф, Петар Ивелић

Николај Васиљевић Вуић

барон, Илија Михаиловић Дука

Јован Шевић

Међу Србима који су били на највишим положајима у руској држави и друштву, посебно истакнуто место заузима генерал Симеон Зорић. Он припада другој генерацији српских досељеника у Русију. Рођен је 1742. године, одрастао је у Русији, где је и похађао најпрестижније руске војне школе.

Унапређен је у чин генерала и постао је љубимац царице Катарине Велике, која се преко њега упознала са Србима и Србијом. Учествовао је у једногодишњем рату са Турцима, у коме се истакао храброшћу и вештином командовања. То га је препоручило за сам врх руске војне хијерархије.

Његов живот и дело сведоче да Срби у Русији нису заборављали своје порекло и да су несебично помагали свој завичај и отаџбину, материјално али и политички; својим огромним утицајем који су имали на руском двору за дуга времена.

Приредио Ђорђе Бојанић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s