Усвојена Декларација о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима

Posted: 22. октобра 2015. in Други светски рат, Новости - Дешавања

NSRS: Usvojena Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima БАЊА ЛУКА – У Народној скупштини РС данас је усвојена Декларација о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Овај документ предложио је посланик Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић.

Посланик Коалиције „Домовина“ Недим Чивић (СДА) рекао је да тај посланички клуб неће подржати декларацију, јер у тај документ нису уврштени и злочини над муслиманима у Другом свјетском рату који су починили четници Драже Михаиловића, а раније није прихваћено ни да се парламент РС изјасни о резолуцији о осуди злочина геноцида.

С друге стране, Драган Чавић је истакао да је очекивао да ће Декларација о геноциду НДХ-а добити подршку посланика свих националности, јер је ово декларација о геноциду, а не општем страдању.

Казао је да је и у уводом обраћању о овом документу у парламенту РС изнио и податке о страдању муслимана, антифашистима и онима који су помагали особама те националности које се помагале жртвама које су по законима НДХ ликвидирани због свог расног и вјерског поријекла.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је да је расправа о декларацији закаснила 50 година и да је неопходно формирати одбор који ће се бавити координацијом у вези са изградњом меморијалног центра у Доњој Градини.

Посланик СНСД-а Светозар Јовановић рекао је да је осуда геноцида неопходна и се не нипошто не смију занемарити историјске чињенице о жртвама.

Посланик Здравко Крсмановић истакао је да је српски народ преживио бројна страдања и предложио да се уз декларацију усвоје и закључци који би јој, како је рекао, дали ширу димензију.

На захтјев Владе из процедуре је повучен Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза, а пред посланицима је тренутно Приједлог закона о непокретности који, између осталог, подразумјева јединствену пореску стопу за порез на непокретност за све локалне заједнице 0,20 одсто.

С обзиром да је предлагач документа, народни посланик Драган Чавић, рекао у завршним ријечима, Парламент Српске требало би да декларацију у одговарајућој форми, упути парламентима европских земаља, Израела, руској Думи, америчком Конгресу.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић, који се јуче као гост обратио посланицима, истакао је да је усвајање декларације у НСРС о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима важно због наших предака и потомака.

„Гласањем за ову декларацију показаћемо однос према нашим прецима и бригу према потомцима“, рекао је Басташић.

Након расправе о Приједлогу декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата током седме редовне сједнице обављена је и расправа о Приједлогу закона о непокретности, који, између осталог, подразумијева јединствену пореску стопу за порез на непокретности за све локалне заједнице, 0,20 одсто.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да је разлог за доношење овог закона потреба унапређивања јединствене политике опорезивања непокретности и истакао да је повлаштена стопа за производне непокретности смањена са 0,20 одсто на 0,18 одсто.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да су клубови СНСД-а, ДНС-а и СП-а предложили амандман да се стопа пореза на непокретности у којима се обавља производна ђелатност смањи са 0,18 на 0,10 одсто, ради подстицаја производње и отварања нових радних мјеста.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да се мора дати задатак локалним заједницама да евидентирају све објекте који подлијежу опорезивању, те да Пореска управа пореске рачуне шаље на кућне адресе као обичну пошту.

Приједлог закона предвиђа да порески обвезник, који у току пореске године изврши пренос власништва на непокретности на другог пореског обвезника, измири све доспјеле пореске обавезе за ту непокретност до дана преноса власништва на непокретности. Предвиђено је и ослобађање пореза за непокретности које порески обвезник сагради, а које су у пословним књигама евидентиране као средство искључиво намијењено даљој продаји.

Након разматрања Приједлога закона о порезу на непокретности слиједи гласање о апсолвираним тачкама Седме редовне сједнице.

Посланици би требало да се изјашњавају и о апсолвираним тачкама дневног реда.

Преузето  НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s