САРАДЊА РУСКИХ И СРПСКИХ ЂАКА… дописивање путем поште са српским пријатељима

Posted: 3. августа 2015. in Срби и Руси

дТоком претходне школске године ученици Поњкинске основне школе (Школа у Поњкину) Палехског рејона Ивановске области у Русиjи су се заједно са својим наставником историје Муравјов Александром Николаевичем дописивали са ученицима из Републике Србије. Сви знају да се веза између наших народа протеже од давнина и да су нас увек повезивали заједничка православна вера и духовно јединство.

Организацију дописивања са вршњацима из балканске земље је помогла Викторија Решетњикова из организације «Удружење Светлана» из Београда.

У школи је одржан час под називом «Разнолика (Разноврсна) Србија». Деца су упозната са историјом, културом и традицијама српског народа.

Ученици су послали своја писма обичном поштом у српски град Пријепоље, у основну школу «Милосав Стиковић». Српска деца, под руководством изузетне наставнице руског језика те школе Наташе Лучић, су са радошћу одговорила на писма. На овај начин је дописивање успешно почело и деца су почела да се друже. Они су писали једни другима о себи и својим интересовањима.

Такође су ученици нижих разреда заједно са учитељицом Бојковом Светланом Јурјевном приредили изложбу цртежа руских и српских ученика. Главна тема изложбе је било пријатељство Русије и Србије.

15. априла, за дане Васкршње недеље, одржана је ваннаставна активност за ученике шестих и седмих разреда.

Тема је била «Православна култура Србије». Деца су говорила о чињеницама из српске историје и о традицијама народа Србије. Ученици су сазнали о обичају крсне славе, спремању српског бурека, научнику Николи Тесли, шајкачи и о много чему другом . Час се завершио приказивањем инсерата из филма митрополита Волоколамског Илариона (Алфејева) «Православље у српским земљама».

Школска година се завршила квизом знања о Србији. Победници квиза су ученици Тесакова Дарја и Суркова Јекатерина .

Крајем маја је директор школе Нагарева Олга Генадјевна захвалницама наградила наше српске партнере-организаторе дружења путем поште, Решетњикову Светлану Николајевну и Лучић Наташу. Велику подршку у организацији дописивања, топлим жељама и саветима су пружиле држављанке Србије из Београда Пасуљски Валентина и студенткиње Филолошког факултета Београдског универзитета Дукић Наталија и Стевић Ивана.

На овај начин је колектив наставника и ученика Поњкинске школе отпочео велики посао на развијању добрих односа ради мирне и светле будућности наших народа и ради осмеха у дечјим очима.

Рад на развијању пријатељских веза ће бити настављен и следеће школске године.

Аутор: Александр Муравјов

Превод српски: Наташа Лучић

СРПСКА ИСТОРИЈА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s