П Р О Г Л А С… ПОТОМАКА НЕВИНО СТРАДАЛИХ ПРИПАДНИКА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ

Posted: 3. августа 2015. in Срби Црне Горе

Приказује се PAVLE DJURISIC NOVI.jpgМи потомци невино страдалих припадника југословенске војске у отаџбини захтијевамо од Скупштине, Владе и државних органа Црне Горе да се и стратишта у Црној Гори објележе на достојан начин, јер се то већ чини у Словенији. Црна Гора мора извршити ревизију неких историјских чињеница и аргумената везаних за братоубилачки рат и равноправно третирати и партизански и четнички покрет, јер су оба покрета били антифашистички а то су учиниле и неке сусједне земље какав је случај у Србији.

Подсјећамо јавност да нема европских интеграција без братског помирења међу нама, јер давно су наши преци рекли ’’ко неће брата за брата тај хоће туђина за господара’’.

Такође, се мора ријешити и питање рецесије и конфискације имовине и потомцима невино настрадалих вратити одузета имовина, част и достојанство јер све су то услови истинске демократизације у нашем друштву без којих нема одласка у породицу европских и демократских народа.

С тога, ми потомци невино страдалих  припадника Југословенске војске у отаџбини, захтијевамо од Скупштине, Владе и државних органа Црне Горе да се придружи друштву развијених демократских земаља, те да жртвама злочина тоталитарног комунистичког режима у Црној Гори, које су још живе или њиховим породицама, изрази искрено жаљење, разумијевање и признање за њихове претрпљене патње и истовремено отвори процес одговорности и наредбодаваца и извршилаца наведених злочина.

Такође, тражимо да Влада Црне Горе и државно тужилашто отпочну утврђивање конкретних чињеница за почињени злочин у мају и јуну 1945. године у Словенији као и других злочина које су такође извршиле комунистичке власти на простору данашње Црне Горе.

Ове године се навршава седамдесет годишњица од побједе над фашизмом, коју ми потомци  припадника ЈВ у О данас обележавамо. Данас обележавамо и рехабилитацију вође и комаданта Југословенске војске  у отаџбини ђенерала Драгољуба Драже Михајловића, којега је Виши суд у Београду огласио невиним,а  тим чином су оглашени невини и сви припадници ЈВ у О, па и комадант Лимских четничких одреда војвода Павле Ђуришић.

Ми потомци страдалих припадника југословенске војске у отаџбини захтијевамо од Владе – премијера  Мила Ђукановића, да сходно демократским стандардима који важе у свим земљама демократије, гдје је свима дозвољено право на гроб и споменик да омогући подизање споменика војводи Павлу Ђуришићу, жртви усташког терора и комаданту 13-о јулског устанка у Беранском крају 1941. Године, овдје у Горњем Заостру код Берана .

Тиме би се отклонила неправда која је нанесена овој неспорно значајној историјској личности, а свим припадницима  југословенске војске у отаџбини из Црне Горе подигао заслужен споменик након седамдесет година од њихове погибије.

Свијест о историјским збивањима, један је од предуслова да се избјегну слични злочини у будућности. Осуда почињених злочина треба да игра важну улогу у едукацији младих нараштаја, а јасан став према прошлости може представљати добру препоруку за будуће дјелатности.

Ми потомци невино страдалих припадника југословенске војске у отаџбини поносни смо на своје претке који су се борили за крст часни, за краља и отаџбину! Равна Гора побиједит мора!

 

Горње Заостро, 8. август 2015. 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s