Руска имања на дар

Posted: 28. јула 2015. in Срби и Руси

Када је Русија победом над Швеђанима код Полтаве 1709. утврдила превласт на Балтичком мору, Сава Владиславић је био шеф снабдевања целе руске војске. За те услуге руски цар Петар Велики му је даровао Топал, Парафејевку и Вишенку, имања руских аристократа који су се ставили на страну Швеђана.

sava vladisavic Руска имања на дар

Владиславић је био у Русији први човек који је покренуо такозвано Источно питање, ослобођење балканских хришћана од отоманске чизме, које ће наредна два века бити једно од најважнијих питања европске политике.

Сава је у руском „баћушки“ гледао јединог, богом датог, ослободиоца српства. Тек када је моћни Херцеговац именован за главног царевог саветника у источним питањима 1710, дошао је и Петар Велики у непосредну везу са балканским народима. Нови дворски саветник повезао га је са владарима Молдавије и Влашке, са кнезом Црне Горе владиком Данилом, као и са Дубровачком републиком.

Победа Руса код Полтаве и нагли пораст руског престижа изазвали су страх на турском двору. Турски Диван је у октобру 1710. објавио рат Русији, а пошто је Сава Владиславић успешно придобио кнеза Влашке Димитрија Кантемира на страну Русије, од цара је примио дужност да води цео цивилно део рата против Турске.

Извор ИН4С портал

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s