ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ 21.јула ПОСТАЋЕ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕРАНА!

Posted: 18. јула 2015. in Срби Црне Горе

  11041212_1619151538354128_8373220355460008663_n Дан Општине Берана је прилика да се подсјетимо на славне дане из наше историје, и да сумирамо резултате рада у протеклом периоду.

                Двадесет први јул, један је од најзначајнијих и најсвјетлијих датума из историје општине Беране. Он подсјећа на вријеме када су наши преци стварали слободу  као први  предуслов за свеопшти развитак и напредак. Подсјећања ради на тај дан, прије 74 године у тек ослобођеним Беранама, одржана је Скупштина народних представника и изабран Одбор народног ослобођења за Срез берански и донешена одлука о успостављању народне власти на овој територији. Између осталог, на темељу 21. јула 1941. године, овај град је у новонасталој слободи и миру изњедрио велики број значајних имена из разноврсних сфера науке и умјетности. Ова Скупштина је била израз воље народа и може се рећи да је била прва Скупштина те врсте у Црној Гори, Југославији и тадашњем поробљеном дијелу Европе.

                На радост грађана, у Берананма је тога дана, као ријетко кад и прије и послије тог чина, побиједила слога, јединство, заједништво народа и људи који су били од утицаја у том тешком, али поноситом тренутку. Били су то дани народне слоге и јединства који су тог величанственог 21. јула 1941. године били монолитни у строју и јединствени у мишљењу: младо и старо, прота и комуниста, судија и ратар, занатлија и учитељ. Из тог разлога, може се мирне душе рећи да су нам преци оставили знаменити датум за понос и памћење, зато га и треба славити и обиљежавати без икакве идеолошке подијељености. Као датум који се везује искључиво за општенародни устанак, без било каквих унутрашњих подјела, јер су сви били као један окренути заједничком циљу – слободи, па тај наук ваља слиједити. Само тако, заједно, и данас можемо доприносити међусобној слози, мултиетничком складу и толеранцији.

        Много је датума у историји нашега краја који су свијетли примјер борбе наших предака за слободу, демократију и правду. И данас је прилика да се сјетимо тих датума које су нам оставили наши преци, како у борби против фашизма, тако и свих других завојевача који су овоме поносном народу хтјели да одузму слободу. Ова генерација баштини све слободарске традиције наших предака и наставиће да то чини и у данима који су пред нама, са свијешћу  да увијек знамо ко смо и чији смо, и којим путем треба да идемо у будућност.

        Дан Општине треба да буде и дан за подсјећање и афирмацију онога што смо урадили у минулом периоду, како би се живјело боље – по свим параметрима којима се мјери квалитет живота у савременом свијету – и да бисмо и ми, данас, и генерације које ће нас наслиједити, живјеле у слободи, миру, међусобном разумијевању, толеранцији и уважавању свих различитости од којих смо саздани.

Нека свима буде инспирација и узор данашњи датум и нека вјечно траје Беране, нека вјечно тече Лим, нека се вјечно памте и поштују свијетли историјски датуми и догађаји.

Као што вам је познато једногласном Oдлуком свих одборника Скупштине општине Беране, на сједници одржаној 25. јуна ове године донијета је одлука да се за почасног грађанина Берана изабере господин Томислав Николић, предсједник Републике Србије.

Овај сазив СО Беране потврдио је и показао овом одлуком да су међусобни односи двије братске државе Црне Горе и Србије на највишем могућем нивоу, баш онако како им историјски и приличи и како наши народи и заслужују.   Данас су заједно у Беранама и предсједник Србије и предсједник Црне Горе, чиме у свијет шаљемо најљепше поруке јединстава и заједништва. Ова једногласна одлука обавезује не само ову генерацију него и све наредне које буду живјеле овдје да јединство, слога и заједништво и даље красе овај град, који је одлуком Уједињених нација и “Град вјесник мира“.

У име свих одборника СО Беране, у своје лично име, у име свих грађана Берана предсједнику Републике Србије, господину Томиславу Николићу, најискреније и најсрдачније честитамо звање “Почасног грађанина Берана“, у увјерењу да ћемо сви заједно гајити, развијати и учвршћивати братске односе између Црне Горе и Србије.

Поштовани грађани Берана, данас је наш град богатији за још једног почасног грађанина, предсједника Републике Србије, господина Томислава Николића, што је свакако, лијепа и снажна порука да се у овом граду може лијепо живјети, стварати, радити и доприносити општем добру наших народа.

Беране су биле и остале отворен град.

                Предсједниче Републике Србије, господине Николићу, нека вам је срећно ово признање и нека служи на трајан понос и Вама и нашим Беранама!

Хвала.

 Горан Киковић, предсједник СО Беране.

СРПСКА ИСТОРИЈА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s