Геноцид усташа и партизана над Србима и Италијанима

Posted: 1. јуна 2015. in Видео, Други светски рат, Комунизам

Advertisements
коментари
 1. Lune каже:

  Podgorica – Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Vukojičića, je u maju ove godine Sinod srpske pravoslavne crkve, uz još sedmoricu sveštenika, proglasio svecem.

  Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem „učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini“.
  U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.
  „Vukojičić je kao četnički dželat u štabu pljevaljske četničke brigade noću između 22. i 23. marta 1944. godine, zajedno sa četnicima Vojislavom Kovaljskim i Milanom Jestrovićem, strijeljao Stamenića Dika, njegovog sina Ljuba i ženu Julu u Pljevljima… Vukojičić je 23. marta 1944. godine u zajednici sa Kovaljskim i Jestrovićem na zvjerski način ubio Miladina Božovića, penzionera iz Pljevalja. Aprila 1944. godine Vukojičić je izvršio hapšenje mirnih domaćica iz Pljevalja, dok su ostali četnici pohapsili Mišović Božanu i Kontić Živka. Iste noći pošto su ih pohapsili, Vukojičić ih je u zajednici sa četničkim dželatima Milanom Jestrovićem, Vojom Kovaljskim i Mišom Radovićem strijeljao kod rijeke Jugoštice u Pljevljima, piše u odluci koju je poptpisao predsjednik Komisije Jakša S. Brajović,
  U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zličina i „kao takav je ratni zločinac“.
  O Vukojičićevim zločinima svjedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.
  „Mog muža i svekra su ubili u potoku više kuće i ostavili nesahranjene, dok su svekrvu zakopali u đubretu“, stoji u svjedočenju Zore Stamenić.
  Jestrović i Kovaljski, koji su sačinjavali zloglasnu četničku trojku sa Vukojičićem, takođe su okrivljeni sa ubistva civila. Jestrović za devet, a Kovaljski za osam ubistava.
  Prema podacima zemaljske komisije, Kovaljski je do jula 1943. bio politički komesar partizanskog bataljona, kada se zajedno sa svojim komandantom Milovanom Planićem i Božom Milićem predao četnicima Milutina Jelovca. Njima je postavljen uslov da ubiju nekoga od partizana, što su oni i učinili. Iz zasjede su likvidirali Jezda Lovrića, komesara Treće krajiške brigade.
  Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je takođe po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke tokom Drugog svjetskog rata. To je prva otkrila Pljevljanka Milosava Strunjaš, u otvorenom pismu Sinodu Srpske pravoslavne crkve. Crkva, međutim, na to nije reagovala, ali jesu boračke organizacije, političke partije, nevladine organizacije… Milosava Strunjaš tvrdi da je još prošle godine, kada je čula ko će biti proglašen za sveca, poslala pismo i vladici Filaretu u kojem ge obavještava da se priprema kanonizacija i ratnih zločinaca. Šiljak je, prema njenim tvrdnjama, kriv za smrt njenog oca Ratka Cerovića, Šiljkovog komšiju i kuma, koji je bio uključen u pripremanje Trinaestojulskog ustanka. Zbog raznih nedjela, Šiljak je strijeljan 1943. godine.
  Strunjaševa tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je klala i ubijala nevine civile. „Njegov nadimak bio je pop koljač“. Ona kaže da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, majku poznatog glumca Miše Janketića.
  „To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik“, bilo je sve što je Miša Janketić tim povodom želio da kaže novinaru Monitora.
  Predsjednik pljevaljskog Odbora SUBNOR-a Vidoje Despotović otkriva: „Od tih devet sveštenika dvojicu je strijeljao okupator kao rodoljube, jednog su ubile ustaše, a jedan je umro prirodnom smrću. Od preostale četvorice dvojica su stradala u povlačenju ka Sloveniji, dok se Vukojičiću i Šiljaku sudilo kao saradnicima okupatora i zločincima. Ne mogu oni svi u isti koš“.

  Pismo četničkog komandanta

  Nosilac partizanske spomenice Nikola Golubović, penzioner iz Beograda, dao je dopisniku Republike na uvid pismo na 204 mašinom kucane strane koje je 1997. godine dobio od pokojnog Draga Bojovića, jedno vrijeme komandanta četničkog bataljona, a koje potvrđuje zlodjela popa Vukojičića.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s