9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ… И ЕВРОПЕ

Posted: 8. маја 2015. in Ђорђе Бојанић, Новости - Дешавања

D4298A4D-5994-4680-B80C-1FDD3379F804_mw1024_s_nДан победе над фашизмом

У знак сећања на жртве фашизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је 1955. године створена данашња заједница европских народа.

9.мај, осим што је Дан Европе, обележава се и као Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је нестало око 55 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на теритрији тадашњих 60 држава.

Тога дана 1945. године, неколико минута после поноћи, у разрушеном Берлину, потписан је акт о безусловној капитулацији Немачке.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Други светски рат био је прави тотални рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика .

На 70. годишњицу Дана победе, биће одржана војна парада у Москви, са новим тенковима, тешким наоружањем и 15.000 војника, биће до сада највећа манифестација руске војне силе где ће учествовати и Србија.

За Русију нема дилеме… 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и она га тако обележава. Дан Европе у Русији готово нико не помиње.

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. године. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Капитулација Јапана

У току лета 1945. године настављена је борба САД и Велике Британије против Јапана. Добро утврђени и скривени у џунгли, Јапанци су се жестоко бранили. У борбу су се укључиле и камиказе (то су били јапански авијатичари који су жртвовали своје животе обрушавајући се авионима пуним експлозива на америчке бродове). Американци су трпели велике губитке. Америчка влада одлучила је да отпор Јапана сломи употребом новог оружја – атомске бомбе.

Из бомбардера Б – 29 (“супер тврђава“) бачене су 6. и 9. августа 1945. године две атомске бомбе, једна на Хирошиму, друга на Нагасаки. Суочен са огромним страдањем цивилног становништва, јапански цар Хирохито и његова влада потписали су капитуацију 2. септембра 1945. године.

Тиме је завршен Други светски рат.

Приредио – Ђорђе Бојанић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s