Најлепше песме Русије… Свечани концерт „РАТ И МИР“ поводом обележавања јубилеја -70 година победе над фашизмом

Posted: 4. маја 2015. in Новости - Дешавања, Срби и Руси

Сава Центар 15. мај, 20.00
Српско Народно позориште, Нови Сад 20.мај, 20.00

unnamed (1)Руске песме носе огромну генетску мудрост народа, историјско и духовно наслеђе по којем можемо изучавати историју Русије кроз векове. Руска песма додирује најтананије струне људске душе и оставља траг непролазности, па је стога призната у целом свету као песма са емотивним набојем, песма која исказује најлепша осећања, уз коју се весели, радује, тугује, ратује, воли, и због тога даје огроман допринос светској културној баштини. Многобројне руске песме изводили су са великим успехом и српски певачи и та традиција се наставља и данас.

На свечаном концерту „Рат и мир“ ће бити изведене најчувеније патриотске, војне, народне и козачке песме Русије и најомиљеније песме из Србије.

Програм изводе великани музичке сцене: Петар Глубокиј – Бољшој театар, Сергеј Путилин ансамбл Александров и Максим Рихтер државни ансамбл Козаци Русије, као и солисти из Србије: Мерима Његомир, Даница Крстић,Тања Андријић, Ана Синицки, Љубо Манасијевићи Никола Јефтић уз пратњу симфонијског оркестра Министарства Одбране „Станислав Бинички“ и хора Абрашевић.

ПЕТР ГЛУБОКИЈ – «ИМПЕРАТОРСКИ БАС» БОЉШОЈ ТЕАТРА

Познат као „Императорски бас“ Глубокиј већ скоро 40 година супериорно влада сценомБољшој театра. По речима музичких критичара, моћ и нијансе његовог гласа својствене су још једино Шаљапину.
Репертоар Петра Глубоког такође садржи више од 500 камерних дела.
Објавио је 7 солистичких албума, како у Русији, тако и у иностранству.
Наступао је у најбољим светским театрима као што су: Бољшој, Ла Скала, Метрополитен Опера, Бастилија и др.
Награђен је од стране Председника Руске Федерације, В. Путина, почасним звањем – Народни уметник Русије.

СЕРГЕЈ ПУТИЛИН–«ЗЛАТНИ ТЕНОР» АНСАМБЛА АЛЕКСАНДРОВ

„Анђеоски глас“, „Глас звучан као руска „Каћуша“, „Руски звук“ – наслови су штампе о Путилину. Маестрални Сергеј Путилин обдарен је гласом искључиве лепоте и непоновљивог, руског стила.
Спој гласа и велике вештине, носе његов печат једноставности и искрености, који продире у срце и преноси трептаје широке руске душе. Надимак „Златни тенор Ансамбла Александров“,дала му је сама публика.
Сергеј Путилин завршио је руску музичку академију „Гњесини“, а вокалном уметношћу бави се већ 20 година.
Са Ансамблом „Александров“ гостује по Русији и целом свету, а у последњих 5 година наступао је у 40 земаља.

МАXИМ РИХТЕР – «ЗАВОДЉИВИ БАРИТОН» АНСАМБЛА РУСКИХ КОЗАКА

Вокални солиста изузетне репутације, један је од најпознатијих баритона Русије.
Маестрално влада сценом, одушевљавајући публику широм света.Лауреат је свих руских и многих интернационалних такмичења.

Током досадашње богате каријере бриљирао је изводећи главне улоге у операма „Магична фрула“, „Фигарова женидба“, Евгеније Оњегин, Јулије Цезар, Посвећење пролећа, Кармен, Принц Игор, Божићни ораторијум и др.
М. Рихтер је редовни гостујући солиста у Шлосшарлотенбургу, Берлин и повремени гостујући солиста у Берлинској државној филхармонији.
Стални је солиста државног Ансамбла Руски Козаци. Брилијантно изводи козачкепесме и баладе, и иако је академски музичар воли народну песму коју интерпретира с великом љубављу и генијалношћу. Његове најчувеније изведбе песама су Црни гавран, Не за мене, Ишао Козак на Дунав…које ће српска публика у оквиру свечаног концерта „Рат и мир“ имати прилику да чује.
Максим Рихтер је носилац једне од главних вокалних партија у музичко-балетском спектаклу „Легенда Тихог Дона“, по мотивима романа Шолохова, чија је светска премијера одржана ове године.

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ „СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ“

Симфонијски оркестар уметничког ансамбл МО „Станислав Бинички“ учествовао је у многобројним музичко-сценским свечаностима и фестивалима као што су: БЕМУС, БЕЛЕФ, Мокрањчеви дани, Дубровачке летње игре, Нишке хорске свечаности, Охридско лето, Мермер и звуци, Сплитски фестивал и др.
Остварујући богату сарадњу са институцијама из иностранства симфонијски оркестар Станислав Бинички гостовао је у Белгији, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Чехословачкој, Пољској, Италији, Мађарској, Румунији, Немачкој и Русији, где је чак имао око 80 концерата.
Ансамбл је пропутовао на десетине хиљада километара и извео око 7.500 разноврсних музичких програма пред више од 5.000.000 посетилаца, и преносио славу музичког блага широм Србије и већине европских земаља.

ХОР АБРАШЕВИЋ

Радничка уметничка група „Абрашевић“ основана је у Београду 1905.године.
„Абрашевић“ је био чест гост на приредбама које су приређиване у част посета високих страних државника, као што су британска краљица Елизабета, председник САД Џералд Форд, јордански краљ Хусеин, председник Кине ХуаГуоФенг, председник Мексика Луис Ечеверија, премијер Индије Индира Ганди, председник Француске Франсоа Митеран и др.
„Абрашевић“ је добитник највиших друштвених признања и победник многобројних домаћих и страних фестивала широм света. Гостовао је на свим континентима осим Аустралије и један је од ретких колектива који може да се похвали константношћу на међународној сцени.
Наступи великог мешовитог хора на највећим светским сценама и критике које је добио, најбољи су докази да је Хор Абрашевић већ деценијама један од најуспешнијих представника српске културе у иностранству.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s