Киковић: Подржаћу подизање споменика Павлу Ђуришићу

Posted: 2. маја 2015. in Срби Црне Горе

Идеја да се подигне споменик Павлу Ђуришићу жива је и даље, а ако таква иницијатива дође до општинског парламента, ја ћу да је ставим на дневни ред и биће сигурно подржана, бар од одборника НОВЕ, рекао је предсједник Скупштине општине Беране Горан Киковић у разговору за ИН4С.

Предсједник СО Беране Горан Киковић, недавно је био тема дијела црногорске штампе, поводом фотографије на којој је, у друштву Милете Павићевића-Чиче, носио шубару са кокардом.

pavle-djurisicМеђутим за познаваоце Киковићеве радне биографије, то не представља изненађење, пошто се он од дипломског рада на Филозофском факултету Универзитета  у Приштини – одсјек историја, опредијелио за проучавање четничког покрета, посебно мајора Павла Ђуришића, главнокомандујућег  јединицама у његовом завичајном крају, током Другог св.рата.

„Дипломирао сам баш на тему Павла Ђуришића. То је тема којом се нико до тада није бавио у историографији. Касније, 2003. године, тај рад сам проширио неким документима њемачке обавјештајне службе и објавио као књигу“, казао нам је Киковић и подсјећа да је исте те 2003. године формиран и Организациони одбор за подизање споменика Павлу Ђуришићу у селу Заостро, али да је Влада РЦГ забранила његову изградњу.

И то упркос познатим чињеницама да је он био ослободилац Берана вођа 13-јулског устанка, тако да је заслужио да му се у самом граду подигне споменик, а не у брдима изнад Берана“.

Како тумачите улогу четника и Павла Ђуришића у Другом свјетском рату?

У Србији су већ дали одговор на то већи историјски и научни ауторитети, као и држава, изједначавајући Равногорски покрет са партизанским. Много је фалсификоване историје у Црној Гори, а историја четничког покрета је посебно на мети оних који искривљују истину. Зато сматрам изазовним, мада није баш популарно, да се бавим историјом четничког покрета. То је неоспорно био антифашистички покрет.

Ако знамо да је 13.јул, Дан устанка родољубивог народа Црне Горе проглашен највећим државним празником,онда је лицемјерно да један од вођа тог устанка буде проглашаван за ратног злочинца и издајника. Многи који су тада вагали и нијесу учествовали у устанку, данас се славе као народни хероји.

Ту би вам констатацију вјероватно оспорили ваши суграђани исламске вјероисповјести, који оптужују Ђуришићеве јединице и њега лично за етничко чишћење у лимској долини.

Што се тиче Павла Ђуришића постоји много историјских фалсификата, а већина се односи управо на такве констатације. Истина је да је он учествовао у одбрани српских села на територији општине Беране. Наши старији суграђани, Ђуришићеви савременици, свједочили су да би, без Павла Ђуришића, цијела Лимска долина била спаљена од стране Арнаута и Муслиманске милиције.

Он је направио поход према муслиманским крајевима из освете за страшне злочине које је претрпио православни народ тог краја.

Па какав је допринос Павла Ђуришића беранском крају?

Знамо да је тај крај познат до скора као Стара Србија и у том су подручју Срби чинили већину становништва. О свему томе свједочи и понос Лимске долине Манастир Ђурђеви Ступови.  Берански крај је, као дио Старе Србије био центар Немањићке државе, а о томе нека говори и податак да је у периоду Немањића ту изграђено 76 манастира и цркава.

pavle-djurisic-12Тврдим да не би било православног ува, да Други свјетски рат не би претекао ни један Србин, да није било Павла Ђуришића.  

Јавност не зна, а требало би да зна, да је Ђуришић ослободио Беране, али не само то, већ да је био истински заштитник српског живља, поготову на десној обали Лима. Многи су спремни да га осуђују, али треба истини погледати у очи.

Сада сте предсједник градске скупштине Берана. На позицији сте да на неке ствари можете да утичете. Ако споменик Павлу Ђуришићу није могао бити подигнут 2003. године, да ли би Ви сада могли дати допринос да се то промијени?

И даље је та иницијатива актуелна. Ми се сваке године окупљамо у Заостру 8. августа, одржавамо парастос свим невиним жртвама, а наравно поменемо и војводу Павла Ђуришића.

Идеја да се споменик подигне жива је и даље, а ако таква иницијатива дође до општинског парламента, ја ћу да је ставим на дневни ред и биће сигурно подржана, бар од одборника НОВЕ.

Ја бих био противник свог научног рада, ако бих се успротивио таквој иницијативи.

А ваши коалициони партнери?

То би морали њих да питате. Иако одлично функционишемо, ми се идеолошки разликујемо.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s