Премијера филма „Србија у Великом рату“

Posted: 15. децембра 2014. in Новости - Дешавања, Први светски рат
Ознаке:

Хронологија стрSrbija u Velikom ratu, foto 1.jpgадања и победа. Понедељак, 15. децембар у 21.10 на РТС 1, на дан обележавања стогодишњице Колубарске битке.

Документарно-играни филм „Србија у Великом рату“ кроз хронологију догађаја описује успехе, подвиге, страдања и трагедију српске војске, државе и народа у Првом светском рату.

Геополитички односи пред Велики рат, интереси великих сила и положај Србије, српски уступци и аустроугарски ратни ултиматум – сaмо су неке од тема у филму који обрађују све најзаначајније тренутке у српској историји у периоду од 1914. до 1918. године. Осим осврта на најзначајније битке које је српска војска тих година војевала (Церска, Гучево, Колубарска битка, Кајмакчалан, пробој на Добром пољу…) документарно-играни филм „Србија у Великом рату“ доноси и не тако познате причe о судбини српских војних заробљеника и цивила у логорима широм Европе. Посебна пажња посвећена је и животу у окупираној Србији, чије је становништво, скоро четири милиона људи, живело у бугaрској и аустроугарској окупационој зони више од три године.

О страхотама и трагедији која је тих година задесила целокупан српски народ говоре најеминентнији српски али и инострани историчари. Поред најбољих познавалаца прилика Првог светског рата са овог подручја, у филму учествују и најпознатији стручњаци Великог рата у Европи: професори са Кембриџа, Сорбоне, Ломоносова и Универзитета у Бечу.

Филм је сниман у 13 земаља (Србија, Албанија, Грчка, Македонија, Аустрија, Чешка, Словачка, Мађарска, Румунија, Бугарска, Русија, Тунис и Француска). Екипа Радио-телевизије Србије која је реализовала овај филм прва је новинарска екипа која је после 100 година прошла путем којим је ишла српска војска у периоду од 1915. до 1918. године. Снимане су албанске планине и мочваре. На основу фотографија из времена Првог светског рата биране су локације. Идентична места битних догађаја забележена су и век касније. Снимано је на Крфу, Кајмакчалану, Солуну, на Добром пољу, планинском врху са кога је извршен пробој Солунског фронта.

Снимљени су скоро сви споменици и гробља на којима су остала да леже тела српских војника и цивила (Зејтинлик, Војничко гробље у Битољу, спомен-костурница на Кајмакчалану, у Крупњу, Лазаревцу, војничко гробље у Тијеу крај Париза, гробље у Бизерти, Мензел Бургиби).

Драгоценост филма представљају и кадрови гробаља српских ратних војних заробљеника и цивила у Маутхаузену, Ашаху, Нежидеру, Јиндриховицама, Нађмеђеру, Араду и Софији.

Srbija u Velikom ratu, foto 2.jpg

Игране сцене у филму представљају реконструкцију важних историјских догађаја и оне су засноване на сведочењима савременика која су остала забележена у историјским књигама или ратним дневницима. На тај начин и игране сцене, поред аутентичних фотографија и архивских кадрова, представљају својевстан историјски документ.

У играним секвенцама појављују се најпознатији српски глумци: војводу Радомира Путника игра Воја Брајевић, војводу Живојина Мишића Бранислав Лечић, у улози Николе Пашића појављује се Мики Крстовић. У филму глуме и Никола Ракочевић, Срђан Тимаров, Љубивоје Тадић, Бранко Јеринић, Владимир Јоцовић…

Српске војнике у ратним сценама верно су одиграли припадници Специјалне бригаде Војске Србије, припадници Треће бригаде Копнене војске Србије као и будући официри, кадети Војне академије. Симулације ратних борби изведене су на Пасуљанским ливадама и Делиблатској пешчари. Прелазак српске војске преко албанских планина сниман је на Копаонику.

Документарно-играни филм „Србија у Великом рату“ реализован је у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране односно Војнофилмског центра „Застава филм“. Филм је финансиран средствима Владе Србије у оквиру програма обележавања стогодишњице од Првог светског рата а под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Документрано-играни филм „Србија у Великом рату“ премијерно ће бити приказан 15. децембра (на дан обележавања стогодишњице Колубарске битке) на Првом програму РТС-а. На пролеће ће на програму РТС-а бити емитован и петоделни серијал „Србија у Великом рату“.

Srbija u Velikom ratu, foto 3.jpg

Главни и одговорни уредник Информативног програма у чијој је продукцији урађен филм је Ненад Љ. Стефановић Новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, камера Бојан Даниловић и Иван Васиљевић. Сценограф је Снежана Поповић, костимографи су Невена Миловановић и Биљана Михаиловић. Сниматељ звука Бранимир Стојановић, дизајнер звука Бојан Манговић, графички дизајнер Борко Ћирић.

Музику за филм компоновао је Владимир Тошић, монтажери су Марија Богичевић и Мирјана Митровић, продуцент Добривоје Илић а извршни продуценти пројекта „Србија у Великом рату“ су Снежана Родић Синђелић и Мате Вујновић. Стручни консултанти су Милош Ковић, Александар Животић, Иван Мијатовић, Слободан Ђукић и Дмитар Тасић.

Аутор документарно-играног филма „Србија у Великом рату“ је Слађана Зарић. Редитељ филма је Ивана Стивенс.

ИзворРТС

Advertisements
коментари
 1. Veljko Živković каже:

  У филму Србија у великом рату у коме игра познати глумац Војислав Брајовић се не презива Брајевић него Брајовић.

 2. Veljko Živković каже:

  Улоге тумаче: Миодраг Крстовић као Никола Пашић, Војислав Брајовић као Војвода Радомир Путник, Бранислав Лечић као Војвода Живојин Мишић, Никола Ракочевић као Мајор Драгутин Гавриловић, Владимир Јоцовић као Краљ Александар I Карађорђевић, Бранко Јеринић као Лазар Пачу, Срђан Тимаров као Василиј Штрандман, Љубивоје Тадић као Гизл фон Гизлинген, Дејан Стојаковић као Капетан Матић, Боба Стојимировић као Војник Гило, Предраг Миленковић као Војник Драгомир, Старији водник 1. класе Сретен Радовић као Наредник Михаило, Капетан Предраг Милићевић као Командант батерије и Драган Николић као Војник телефониста.
  Текстове читали: Јован Јелисавчић, Милош Милић и Петар Дамњановић.
  Наратор Владимир Јелић.

 3. Veljko Živković каже:

  У главним улогама: Војислав Брајовић као Војвода Радомир Путник, Бранислав Лечић као Војвода Живојин Мишић, Миодраг Крстовић као Никола Пашић, Никола Ракочевић као Мајор Драгутин Гавриловић, Владимир Јоцовић као Краљ Александар I Карађорђевић, Срђан Тимаров као Василиј Штрандман, Љубивоје Тадић као Барон Гизл фон Гизлинген и Бранко Јеринић као Лазар Пачу.
  У осталим улогама: Дејан Стојаковић као Капетан Матић, Боба Стојимировић као Војник Гило, Предраг Миленковић као Војник Драгомир, Старији водник 1. класе Сретен Радовић као Наредник Михаило, Капетан Предраг Милићевић као Командант батерије и Драган Николић као Војник телефониста.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s