ОТКРИВЕНА БИСТА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ У РУСКОМ ДОМУ – БЕОГРАДУ

Posted: 11. октобра 2014. in Новости - Дешавања, Срби и Руси
Ознаке:,

1016547_361594697336698_2636428267526867044_nСиноћ је у Руском дому у Београду откривена спомен биста краљу Александру Првом Карђорђевићу у знак захвалности што је пружио руку спаса руском народу, после Октобарске револуције.

У нашу земљу је после ове крваве револуције избегло педесет хиљада Руса, који су због начина на који су примљени у нашој земљи бескрајнио захвални краљу Александру Првом Карађорђевићу, патријарху Варнави, патријарху Димитрију и целом српском братском народу. Предивну бисту нашег краља, која је рад вајара Љубисава Срдановића из Врбаса, заједнички су открили Његово краљевско височанство, престолонаследник Александар Други Карађорђевић и амбасадор Руске Федерације у Србији господин Александар Чепурин. Присутне госте, међу којима је, поред престолонаследника и г.Чепурина била и принцеза Катарина Карађорђевић, , амбасадор Белорусије у Србији господин Владимир Чушев, црквени великодостојници СПЦ и Руске православне цркве у Београду као и атамани г Видаковић и г. Пејовић (који је стигао из Подгорице специјално за ову свечаност) и многобројне друге госте, поздравио је прво домаћин, директор Руског дома господин Денисов Михаил Генадијевич. Потом је присутне поздравио господин амбасдор Александар Чепурин, који је с много љубави и захвалности говорио о краљу Алкесандру Првом Карађорђевићу, коме је Русија бескрајно захвална за братско гостопримство.

10471511_361609697335198_6369252733543608166_nГосподин Чепурин је нагласио да Руска емиграција нигде у свету није тако топло и братски прихваћена као у нашој земљи. Посебно је нагласио да је дивно што су сада у фоајеу Руског дома два великана, тј. њихове прелепе бисте: руски цар Николај Други Романов и краљ Александар Први Карђорђевић и напоменуо је да се увелико сређује парк у непосредној близини Руског дома, где треба за кратко време да буде постављен споменик руском цару Николају Другом Романову, коме српски народ дугује велику захвалност, као што његов руски народ дугује захвалност нашем краљу. После г.Чепурина присутнима се обратио унук краља Александра Првог Карађорђевића, престолонаследник Александар Други Карађорђевић, који је изразио велику радост и захвалност што његов деда није заборављен од руског народа. Своју радост што је извајао краљеву бисту поделио је затим са присутнима и сјајни вајар из Врбаса, Љубисав Срдановић и будући посетиоци Руског дома моћи ће да се увере како је биста краља прекрасно урађена. Присутне је поздравио и представник града Врбаса, у коме је живео велики број руских емиграната, а тај град је управо даривао краљеву бисту Руском дому. Свештенство СПЦ и Руске православне цркве из Београда је потом освештало велелепну бисту краљеву и затим су гости кренули на дивно поетско- музичко вече , које је било у великој сали Руског дома, названо СПОМЕН ВЕЧЕ „ХВАЛА НАШЕМ ПОКРОВИТЕЉУ“.

10171001_361610787335089_2479936503586388326_nЊега су организовали Руски центар за науку и културу „Руско дом“ у Београду, Друштво за очување спомена на Русе у Србији, Удружење руских кадета ван Русије са наследницима при Руском дому и Козачки центар „Светосавски.“ Госте у велелепној сали Руског дома поздравио је проф. Андреј Тарсјев, који је с много емоција говорио о својим данима детињства у Београду и Руском дому. Захвалио се и он на великој љубави нашем краљу и српском народу и свима онима који су овде учили и васпитавали руску емиграцију. Посебно се захвалио родитељима у име свих младих Руса из доба његовог детињств, нагласивши да : „Нас наши родитељи нису учили да мрзимо Совјетски Савез. Напротив, они су нас увек учили да волимо своју земљу из које смо потекли и у којој је остао огроман број нашег народа.“ Његов предивни хор слависта са Филокошког факултета у Београду, „Лучинушка“, назван по једној прекрасној песми , коју је он као дечак слушао од краљице руске романсе у Београду, чувене и непоновљиве Олге Јначевецке, певао је песме које су певане у руским школама у Србији између два светска рата и непосредно после рата, док нисмо прекинули односе са њиховом отаџбином СССР-ом после оне фамозне Резолуције ИБ од 1948.године. Госте у сали је поздравио и протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Руске цркве у Београду, који је као и његов стриц Андреј, топло говрио и с љубављу о нашем краљу и српском народу, рекавши на крају :“Хвала витешком краљу и свим Србима.“ О краљу Александру и руским избеглицама говорио је с много емоција, побравши велики аплауз публике, проф.др Ђорђе Бек – Узаров, атомски физичар. О Русима у Србији врло надахнуто је говорио, читајући и одломке из књига сећања руских емиграната у Србији, и инжењер Арсењев из Новог Сада.

10672417_361611664001668_8961145269115061750_nХор „Лучинушка“ отпевао је и једну украјинску песму, а једну прелепу белориску песму, хор је , како је то дивно нагласио проф.Андреј Тарасјев, отпевао у част белоруског амбасадора г. Владимира Чушева, који је често путовапо по Србији са овим дивним хором. Све присутне лепотом свога снажног гласа изненадио је и одушевио атаман Војислав Видаковић, певајући заједно са хором једну прекрасну козачку песму. Ово предивно вече, крцато емоцијама и речима захвалности свих присутних Руса, завршено је песмом „Тамо далеко“, коју је хор певао и на српском и на руском језику. Ту песму су у нашој земљи певале између два рата и руске избеглице сећајући се своје предивне матушке Русије, коју су морали да напусте.Зајдено са хором певала је и присутна публика у сали.

Певала и плакала и од радости и од туге, показавши награђиваним аплаузима свим извођачима Русима, да наша два братска народа нико раздвојити не може. На крају треба ипак нагласити да овом дивном догађају, препуном емоција, нису присуствовали представници власти.

Нека живе наша два братска народа! Живела Србија! Живела Русија!

Аутор – Зорица Пелеш

ИзворСРПСКА ИСТОРИЈА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s