СОКОЛСКА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ

Posted: 1. октобра 2014. in Занимљивости
Ознаке:, ,

Zimska pomocСоколска жупа Београд сарађивала је са Акционим одбором за зимску помоћ у Београду. Сакупљање помоћи за сиротињу  1937. вршено је у Београду први пут.  На позив Акционог одбора зимске помоћи Соколска жупа Београд учествовала је у прикупљању помоћи за београдску сиротињу. Првог дана акције 24.јануара 1937. по кошави и мразу од минус девет степени соколи су кренули са двоје ватрогасних кола и шест кола са упрегнутим коњима. Било је 8 екипа, углавном из соколске коњице. На колима су развили беле заставе са црвеним срцем, знаком соколске добротворне акције. Жика Гаврић, стари соко и „Душановац” са своја два сина учествовао је као вођа једне од група. Својим присуством по невремену, када ни пса није било на улици, соколио је све присутне и давао им савете : „Браћо! Годинама скупљам прилоге у добротворне сврхе. Није то лако. Наићи ћете на затворена врата а неко ће вам их пред носем залупити и на вас се издрати. Али ви не заборавите да сте соколи и ради чега сте дошли, па и таквима кажите : хвала!”. Са једних кола се чула песма „Хајте браћо, хајте сестре …”. Соколи су куцали на безбројна врата и чекали. Негде се појавила чупава глава слушкиње која је одмах залупила врата и рекла : „Господа спавају!” Негде је вредна домаћица отварала врата и позивала их да се угреју. Извињавала се што није спремила пакет јер није знала за њихов долазак.  Одзив грађана био је добар а било је и реакција упућених соколима да помажу лењивце и беспосличаре или да не могу добити кућне помоћнице од како је општина почела да дели зимску помоћ. Они које су називали средњи сталеж давали су широке руке. Чиновници и занатлије сами су позивали соколе да сврате по већ спремљене пакете, када су изгубљене наде, хтели да се враћају у полазну станицу. Дешавало се да нека група сокола, преварена бедним изгледом неке куће, прође поред ње. Али укућани који су их очекивали и са прозора угледали, довикивали су им да сврате. Одатле се износило по десет пакета одела и хране. Благодарећи таквима акција је успела. Првог дана акције сакупили су вагон одела и намирница. (1) Највише је давано обуће и одеће.  Мушких, женских и дечјих ципела и каљача било је највише. Женских ствари било је много мање него мушких. Дарована је и једна соколска одора старијег члана, који је набавио нову. Сакупљено је доста хране. Највише је давано кромпира и пасуља, затим брашна, риже, сира, масти, путера … . Било је доста и меснате робе.  Све је било класирано и спремљено да се подели сиротињи. (2)

Скупљање је настављено 31 јануара, 7 и 9 фебруара. За 4 дана колико је трајала акција сакупљено је 4 вагона одела и хране и 15.000 динара. Све то предато је Градском поглаварству које је имало тачан списак градске сиротиње. Око хиљаду породица са десетак хиљада чланова привремено су збринути овом акцијом. Са оваквом акцијом соколи су желели да наставе даље и да на време помогну београдској сиротињи (3). Од стране Соколске жупе Београд акцију је водио инг. М. Коварж а од стране Акционог одбора др. Реља Аранитовић. (4)

Рад је схваћен као саживљавање са народом а уједно као прелазак преко ограде соколане (5). Одбор за зимску помоћ био је под покровитељством кнегиње Олге. Делегати Соколске жупе Београд у одбору били су Петар Чоловић, начелник и Ђорђе Станојевић прочелник социјалне секције жупе. (6) На позив Акционог одбора за зимску помоћ, 1938. жупа је прикупљала помоћ за сиротињу пред Божићне празнике, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Помоћ је прикупљана 4, 5 и 6 јануара 1938. Учествовало је 9 екипа са 60 чланова-сокола. Прикупљено је око 30.000 динара. Сва домаћа штампа пратила је чланцима рад сокола, а у дневним листовима изашли су снимци са акције. За сиромашне соколе који су се одбору пријавили, додељена је одећа и обућа. Пружена је помоћ за 1.600 породица. (7) Соколи су прикупљали прилоге у храни, оделу и гориву за зимску помоћ. Групу је предводио Воја Тодоровић, пуковник у пензији, Град је био подељен на реоне, а у сваком реону је сакупљало 7 сокола, чланова и нараштајаца. (8)  Соколи су прикупљали помоћ и на територији жупе Београд. На позив матичног друштва из Старе Пазове Соколска чета у Голубинцима приступила је прикупљању прилога за пострадале од временских непогода. Истакли су да су прихватили позив вољни увек помоћи ближњем. Соколска управа замолила је све имућније мештане, да сиромашнима притекну у помоћ са колском спрегом и радном снагом. (9)

Почетком јуна 1939. град  Карловац задесила је велика поплава. Карловачки соко отворио је у својим просторијама кухињу. Кухиња је радила шест дана. Подељено је неколико стотина оброка и много остале хране, хлеба, саламе … . Акцију сокола материјално су помогли Црвени крст и градска општина, а у кухињи су поред соколског чланства, радили и војници.(10)

После стварања Бановине Хрватске 1939. из Хрватске су почеле да пристижу избеглице у Београд. Жупа Београд је за избегле соколе отворила кухињу новембра 1939. (11). Социјална акција Жупе 1940. сведена је на збрињавање избеглица. Пружали су помоћ и избеглицама из Чешке и Пољске.

                                                                              Саша Недељковић

                              члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Напомене :

 1. М: А. В., „Соколском снагом свом“, „Око Соколово“, Београд, 1 марта 1937, бр. 4, стр. 67, 68; „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 2. „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 3. М: А. В., „Соколском снагом свом“, „Око Соколово“, Београд, 1 марта 1937, бр. 4, стр. 67, 68;
 4. „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 5. Др Реља Аранитовић, „Хумани рад сокола”, „Око Соколово“, Београд, 1 марта 1937, бр.4, стр. 66-67;
 6. „Соколи и акција за зимску помоћ”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1938, бр.2;
 7. Војислав Тодоровић, „Извештај о раду социјалног отсека”, стр. 47, „Годишњи извештај о раду Соколске жупе Београд за XIX редовну годишњу скупштину 26 марта 1939.” „Око Соколово“, Београд, 26 марта 1939, бр. 3 и 4;
 8. „2, 3 и 4 јануара 1939”, Вести, „Око Соколово“, Београд, 1 фебруара 1939, бр. 2;
 9. „Соколска чета у Голубинцима”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 15 јун 1938, бр. 6;
 10. „Соколска помоћ у невољи”, „Соколски гласник”, Београд, 23 јуна 1939, бр. 25, стр. 4;
 11. Вести, „Око Соколово“, Београд, 1940, бр. 3;

 СРПСКА ИСТОРИЈА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s