Изложба “Србија 1914″ отворена у Историјском музеју Србије

Posted: 21. септембра 2014. in Новости - Дешавања, Први светски рат
Ознаке:, , , ,

srbija-1914-1024x438Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, Историјски музеј Србије, у садарњи са Војним музејом припремио је интерактину изложбу “Србија 1914″, која је отворена 15. септембра 2014. године, а трајаће до јануара 2015. Изложбу је отворио Љубиша Диковић начелник Генералштаба Војске Србије.

Систематски приступ у третирању историјских чињеница  доноси нам једну посебну изложбу која, кроз различите целине представља српско друштво у разним етапама. Док нас уводни део изложбе води кроз динамичан развој српског друштва на почетку 20. века, кроз време еманципације и успона Србије, централни део изложбе чини реконструкцију ратних збивања у Србији 1914. године. Борбени напор српске војске и народа, испољен у првој години Великог рата у одбрани од аустроугарске агресије, представља једно од кључних искустава српске нације у његовој нововековној историји.

Поред предмета који су припадали значајним личностима, представљено је и комплетно наоружање које је наша војска користила те 1914. године, а поред тога ту је и пропратна опрема, као што су опасачи, али и чарапе које су војници тада носили.

За ову прилику направљена је апликација –  мобилна платформу под називом “Србија 1914″ и кроз њу ће посетиоци на занимљив начин моћи да уче о историји. Апликација је тако урађена да у 3Д технологији дочара живе слике из 1914. године, које ће посетиоце додатно информисати о преломним данима српске историје, забавити и обрадовати. Апликација оживљава и личности и значајне грађевине које дочарава и “оживљава” тако што ће гледалац моћи да види како су “расле” од темеља до крова. Историјски музеј Србије организовао је и интерактивну игру – Геолокацијксу потрагу за културно-историјским благом, која на забаван и иновативан начин омогућава публици да упозна културни, научни, привредни и политички живот Београда и Србије уочи Првог светског рата.

Апликација ће уједно забавити и најмлађе посетиоце интерактивном бојанком која омогућава да се обоје униформе и анимиране карактере из проширене реалности.

Аутори концепције изложбе су: музејски саветник Небојша Дамњановић и виша кустоскиња Снежана Солунац из Историјског музеја Србије и кустос Војног музеја Вук Обрадовић.

Током трајања изложбе у оквиру пратећег програма предвиђени су бројни садржаји попут пројекција играних и документарних филмова, трибина, предавања и креативних радионица за децу и младе.. Не пропустите ову изложбу која је подједнако занимљива и за децу и за старије, а више о интерактивном карактеру изложбе можете сазнати на страници која је за ову прилику направљена:

Извор – http://www.srbija1914.rs/

С.Спасић

Advertisements
коментари
 1. Радно време галерије:
  12-20 часова сваког дана осим понедељком
  Цена улазнице:
  200 динара
  Цена са попустом
  за ученике, студенте и пензионере:
  100 динара
  Стручна вођења се заказују

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s