Завршена академија поводом обележавања 825 година од сусрета Стефана Немање и Фридриха Барбаросе и 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог

Posted: 28. јула 2014. in Ђорђе Бојанић, Немањићи, Новости - Дешавања, Православље

IMG_20140727_191353Мало пре сам се вратио из Пантелејске цркве ( Ниш ) поводом обележавања 825 година од сусрета Стефана Немање и Фридриха Барбаросе (који је предводио војску крсташа на путу ка Блиском истоку) и 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог
Према сачуваним историјским изворима, 27. јула 1189. године српски жупан Стефан Немања је у порти Пантелејске цркве ( Ниш ) угостио цара Светог Римског Царства  Барбаросу и том приликом потписан је и први међудржавни уговор између ове две земље. Многи историчари овај уговор сматрају за први српски међународни споразум. Овај први уговор средњовековне Србије и Светог Римског Царства није у потпуности реализован. Споразуму су претходили преговори започети раније од стране српске делегације на двору Светог Римског Царства.
Том приликом Барбароса је Немањи понудио и војни савез против Византије, што је овај одбио.
Према историјским изворима, приликом овог сусрета Стефан Немања и српска делагација јели су користећи виљушке, док су Барбароса и његове војсковође јели рукама.
SONY DSC

И ово треба да се зна … да су се преговарачи сладили пилетином утрљаном медом, белим вином или медовачом (Барбароса прстима, а Немања прибором), те да ли су 27. јула 1189. године разговарали јединственим језиком па је славни Барбароса без проблема разумео великог жупана и на крају се потписао отиском прста, а Немања парафом, како доликује.

Ево и овог занимљивог податка да су католици забранили виљушке називајући их „ђавољом алатком“, па их дозволили тек почетком 16. века. Европа је, кажу, прво „почела код нас“, без три тачке.

Епископ Јован је одржао прелепу беседу, било је и лепих монолога из житија.

Скупу су се обратили и политички званичници општине Пантелеј, Срђан Савић и Братимир Васиљевић. Све у свему било је одлично организовано.

И ово је занимљиво…
У време почетка над градом се надвило невреме, олуја , грмљавина, киша… баш у време почетка академије.

У Храму је два пута нестајала струја од удара грома… претпостављам, да је због лошег времена било мало људи око 150.  ( слободна процена ).
По завршетку академије тек после 20 минута смо изашли из Храма због јаке кише и грмљавине.
Морамо да се запитамо да ли нас то Бог опомиње да нисмо можда скренули са пута који је утабао Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава…

Бог Вам помогао!!!

Ђорђе Бојанић

Advertisements
коментари
  1. vitez gm каже:

    Veliki Perun,Bog groma se javio! Da opomene Srbe da ne idu putem koji su nemanjići nametnuli ognjem i mačem! Slava Perunu!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s