Пробудимо се: Србија одумире!

Posted: 21. јула 2014. in Занимљивости

starost-430x235Стопа рађања у Србији је 35 одсто испод потребе просте репродукције становништва, саопштило је министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

То значи да би следећа генерација жена била за једну трећину мања по броју у односу на садашњу. Са стопом фертилитета (број живорођене деце по жени) од 1,4, Србија је испод европског просека, који износи 1,6 деце по жени„, пише у одговору Министарства на посланичко питање посланика у Скупштини Србије Александра Чотрића (СПО). Чотрић је тражио обавештење о томе какве је резултате дала Стратегија Владе Србије за подстицање рађања, из 2008. године.

У одговору који је потписао министар Александар Вулин, наводи се да Србија, „поред тога што има ниво фертилитета међу најнижима у Европи, односно има негативан природни прираштај, Србија је и емиграциона земља“.

Миграциони салдо се у времену од 2008-2010. године процењује на нивоу од 15.000 годишње„, пише у одговору.

Министарство наводи да „право на накнаду зараде просечно месечно остварује око 38.000 запослених породиља, а буџет за исплату накнаде зараде за текућу годину износи око 26,7 милијарди динара“.

За исплату родитељског додатка у 2014. години дато је 6,8 милијарди динара, а априла ове године право на ту надокнаду је имало 59.976 корисника, са 61.424 деце.

Чак и када би се одмах обезбедили максимални услови за рађање и родитељство, значајне промене демографске слике могле би се очекивати тек кроз више деценија, пише у саопштењу уз оцену да није реално очекивати промену у кратком року.

Извор: Бета

Магацин

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s