Знаменитости Србије: Тршка црква- Жагубица

Posted: 24. маја 2014. in Манастири

42На путу Жагубица – Петровац, на 4 км од Жагубице налази се овај средњевековни манастир. Некада се ту налазило средњевековно насеље Трг по коме је црква и добила име. Тршка црква је најстарији црквени споменик у овом делу Србије.

Према предању црква је изграђена још у 9.веку али на основу сачуваних материјалних остатака (грифона, прозора на апсиди и керамичких судова уграђених у западну фасаду храма) може се рећи да је храм изграђен крајем 13.века негде око 1274 год. и првобитно је био посвећен Св.Николи.

Црква је срушена и прва велика обнова била је 1430. год у време владавине деспота Ђурђа Бранковића и тада је црква посвећена Рођењу Богородице што је остало до данашњих дана. О томе сведочи камена плоча са натписом и друга из 1483. год.

Тршка црква је изграђена у стилу рашке школе. Зидана је сигом и темељима од пешчара. На западној фасади се налазе склуптуре уклесане у камен од чега се издвајају крилати грифони. Пажњу привлачи звоник на дрвеним стубовима али и многобројни занимљиви цртежи и натписи уклесани у камење које чини сокл цркве. Уклесани су натписи на неком непознатом језику, цртежи јелена и неких необичних животиња и прикази људи.

У турским пописима из 1572. год манастир се води као активан.Постоји лепо обликован портал између нартекса и средишњег дела цркве. Садашњи изглед цркве потиче из обнове која је извршена 1796 год. После II св. рата манастир је био опљачкан. 1953 год вршена је реконструкција манастира и подигнут је конак. Новији конак подигнут је 1973.год и у њему капела Светог Николе.

Тршка црква је увршћена у значајне историјске споменике. Манастир је активан, женски и о њему брину монахиње.

Извор – Магацин

Advertisements
коментари
  1. draganamisic каже:

    Штета што је дата само једна слика. Грифони и други орнаменти се јасно виде, чак и нешто што подсећа на цртеже на камену. Завређује да се оде, види и слика пуно тога. Очито је да је коришћен материјал од старијих објеката који су једноставно узидани у ову цркву.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s