199. година од Другог српског устанка у Такову !

Posted: 23. априла 2014. in Новости - Дешавања

Drugi_srpski_ustanakУ оквиру Спомен-комплекса Други српски устанак у Такову данас ће бити одржана државна церемонија којом ће бити обележена 199. годишњица од избијања Другог српског устанка.

Организатор церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова у сарадњи са Општином Горњи Милановац и Министарством одбране, а по завршетку церемоније биће изведен уметнички програм. У Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећен догађајима из 1815. године када је Милош Обреновић, након празничног богослужења у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем. Тиме је почео Други српски устанак који је водио коначном крају турске власти на овим просторима.

У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка која је смештена у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, као и монументални споменик који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима. У Такову, 23. априла 1815. године, Милош Обреновић је на скупу старешина објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од турске власти, а после двомесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.

24010415Вештим дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени мир с Марашли Али-пашом, по којем је признат за врховног српског кнеза. Он је, мирним путем, пуних 15 година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру турског царства и своју власт у Србији. Хатишерифом од 1830. године Србији је призната аутономија.

После пропасти Првог српског устанка народ у Србији се нашао у веома тешком положају. Предале су се многе војводе, а власт Сулејман-паше Скопљака није имала милости према побеђенима. Насилно је одузимано оружје, уведен је кулук за оправку градова и путева, утеривани су намети и феудалне обавезе.

Милош Обреновић је 23. априла 1815. године на скупу старешина у Такову објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од отоманске власти.

Advertisements
коментари
  1. Никола каже:

    Ово треба да буде главна вест у свим новинама и на телевизији, мада нажалост колико видим непридаје се значај

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s