Легенда о Скобаљић Граду

Posted: 13. априла 2014. in Средњовековни градови, Uncategorized

На југу Србије, између Лесковца и Врања, угнездила се планина Кукаskobaljic_gradвица. Обронци планине са севера се спуштају у Лесковачку, са југа у Врањску котлину. На западу је река Ветерница, а на истоку Јужна Морава са Грделичком клисуром. Највиши врх Кукавице је Влаина, висок 1442 метра, а други су Ваљовска чука (1207 м), Тумба (1192), Фурниште (1370 м) и Буковска чука (1386 м).

И ако се са сигурношћу не зна како је Кукавица добила име, према једној легенди, назив потиче из времена Турака и великог страдања српске војске у боју на Косову, после кога су српске мајке, удовице, сестре дуго кукале за погинулима.

Скобаљића град на планини Кукавица

Не зна се ко је био српски властелин који је подигао овај град чија је улога била да чува приступе путевима преко планине Кукавице и са других страна према богатом Новом брду. Не може се рећи да је Никола Скобаљић био оснивач новог утврђеног града, али је вероватно да је он касније постао заповедник, који га је одржавао, дограђивао и организовао одбране. Овај велики јунак, о коме и данас постоји веома живо народно предање, много је ратовао са Турцима и никада није поражен.

Легенда каже да ни рођен није као остали људи, већ га је родила девојка из села Вине, која га је зачела једући живу рибу, звану скобаљ. Зна се да су га Турци живог ухватили, да га је издала кума и да је уморен на најсвирепији начин. Народ се с тим никада није помирио. Према предању, када су га Турци опколили, његов коњ је узлетао према небу и однео народног јунака у легенду.

Сећање на овог неустрашивог човека, чувају Скобаљића град, Скобаљића црква, Скобаљића кладенац, Скобаљића воденица, Виноград Скобаљића,… Иако у овим крајевима нема и није било потомака са презименом Скобаљић, а историчари верују да је пореклом Дубровчанин, Никола Скобаљић је остао Јунак са Кукавице, планине која је добила име по плачу мајки чији се синови нису вратили са Боја на Косову.

Извор: Србијанац.рс

Advertisements
коментари
  1. Mateja Jestrovich каже:

    Tugo Srpska, sve pada u zaborav, komunjare su nas unazadile, ali vi Gospodo iz Redakcije, spasavate sto se spasti moze. Nadam se da I klinci ovo citaju, da nema lazi.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s