05/06. април – Нацистичка злочиначка Немачка је без објаве рата 5 / 6. априла 1941. године напала Краљевину Југославију ( тачније СРБИЈУ ).

Posted: 6. априла 2014. in Ђорђе Бојанић, Други светски рат

Bombardovanje-Beograda-6.-april-1941-3

Приредио – Ђорђе Бојанић

Непријатељства и  злочини Немачке и њених савезника против Југославије почела су већ 5. априла у 22 часа. Почели су препади на југословенске пограничне карауле. Аеродроми ( српски ) су бомбардовани у  5:10 часова (ујутру) . Бомбардовање Београда, што се узима за почетак рата, почело је 6. априла 1941. године у 6:30 часова, без објаве рата. У току дана Београд је био бомбардован у четири наврата (6:30, 11, 14 и предвече). У првом налету учествовало је 234 бомбардера (уз пратњу ловаца), а касније 250 бомбардера (уз пратњу ловаца).Пошто је ваздухопловни капетан I класе Владимир Крен, Хрват по националности, на неколико дана пре почетка рата, пребегао Немцима једним авионом са плановима положаја свих југословенских аеродрома, Немцима није било тешко да униште знатан број југословенских авиона на аеродромима. Српска авијација је у границама својих могућности , давала снажан отпор и оборила неколико немачких бомбардера изнад Беоограда изгубивши 15 ловаца. Људске жртве су тог дана у Београду биле веома велике, процењује се да је погинуло између 17000-20000 људи.

Зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, уништена је такође тог 6. априла 1941. у пожару, при чему је изгорео читав библиотечки фонд од преко 300.000 књига, међу којима су се налазили и бројни ретки и драгоцено примерци, аутографи, документи.

Тачан број жртава бомбардовања Београда није тачно утврђен. Британски председник владе Винстон Черчил је 12. априла на радио Лондону изјавио да је број жртава био око 17.000. Власти у Београду су најпре саопштиле да је погинуло око 2.500 грађана, а према немачким изворима број погинулих био око 1.700.

Немачки авиони су 6. априла 1941. године напали и Краљево, а у нападу на Ниш, 8. априла, погинуло је око 600 људи.

Приредио – Ђорђе Бојанић

Advertisements
коментари

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s