ЦРКВА СВ. ПЕТКЕ КОД ДОЊЕГ МАТЕЈЕВЦА

Posted: 23. марта 2014. in Ђорђе Бојанић, Манастири

20140323_123341 - CopyПриредио – Ђорђе Бојанић

Црква Св. Петке смештена је са северне стране живописног подножја легендарног брда Чегар. Притиснута брдом с једне, и омеђена потоком с друге стране, остала је у сенци митске погибије војводе Стевана Синђелића и његових јунака, који су се пре боја причестили у њој, на које Ћеле кула чува вечни спомен. Скромно као монах Мелентије, који је овде, како каже легенда, живео, црква Св. Петке чврсто је истрајала на бранику српског националног бића у време турске окупације.

У складу са храмовном посветом, народ је поштује као лечилиште. Култ св. Петке укоренио се још у првим данима хришћанства, достигавши свој врхунац у византијском свету. У овим областима, које су биле под јаким културним утицајем Византије, култ св. Петке нашао је своје упориште, и она је једна од најчешће слављених светитељки. На овом месту, као што се у нашем сликарству комбинују елементи из житија све три св. Петке, затичемо трагове из времена живљења ове три светитељке.

Садашња грађевина је скромна једнобродна црква са развијеном олтарском апсидом на истоку. Зидана је од грубо ломљеног камена заливаног кречним малтером. Масивни стари зидови неједнаке висине, у једном тренутку порушени, у првим деценијама XX века су консолидовани, а зидна платна надограђена у опеци. Тада је покривена кровом на две воде. На месту амвонске розете је четвртасти камени блок са, у плитком рељефу, зракасто рашчлањеним кругом.

У близини манастира налази се и лековити извор…

20140323_122706 - Copy

20140323_122556 - Copy

20140323_123011 - Copy

Литература-

http://www.ni.rs/byzantium/manastiri_i_crkve_grada_nisa/tekst/crkva%20sv%20Petke%20kod%20D%20Matejevca.html

Фотографије – Ђорђе Бојанић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s