Војислав Беговић, познати филателиста: Филателистичко читање књиге …Неми сведоци“.

Posted: 11. марта 2014. in Први светски рат, Uncategorized

СликаУ предвечерје обележавања стогодишњице Првог светског рата из штампе је изашла монографија др Милана Радовановића Неми сведоци са темом Савезници и Срби у Великом рату 1914-1915, у наднаслову.

Први пут у српској поштанској историографији написано је дело које истражује еписторалну грађу (писма, карте, разгледнице и фотографије) о Савезницима и Србима у Првом светском рату. Као истраживач поштанске историје и аутор значајног броја радова из поштанске историје Србије у Првом светском рату, др Радовановић проналази меру између поштанско-историјског и историјског дајући овом књигом релевантан допринос историографији Великог рата. Он бира литерарни наслов за своју књигу желећи да истакне снагу наративне компоненте писмовног материјала, као извора првог реда, у трагању за историјском истином. Нагласак је на материјалу послатом из Србије као драгоценом и непоткупљивом сведочанству о Србији и њеним савезницима у Првом светском рату.

СликаПрву књигу чине три поглавља: 1. Историјски подаци (1914-1915), 2. Савезници и Срби у периоду од избијања рата до повлачења српске војске преко Албаније и Црне Горе (јул 1914 – новембар 1915), 3. Повлачење (новембар 1915 – јануар 1916). Најављена је и друга, која обухвата период од доласка на Крф (и касније Солун) до краја рата (јануар 1916 – новембар 1918, поглавље 4) и после завршетка рата (поглавље 5).

У пракси, историјска наука се заснива на тумачењу извора – пре свега наративних као што су хронике, историје, анали. Поред ових, Радовановић користи сликовни материјал Великог рата, као незаобилазан (у то време фотографија и техничка репродукција увелико су нашли своју примену), у документовању теме коју излаже. Фино ткање текста повезује историју, историју медицине, поштанску историју и фотографију и због тога ће ова књига, пронаћи пут до читалаца различитих интересовања.

Помоћ савезничких војних и медицинских мисија, од избијања рата (јули 1914) до завршетка повлачења српске војске, избеглица и ратних заробљника у неутралну Грчку (јануар 1916) исцрпно је описанa и документована обиљем илустративног материјала у поглављима 2 и 3 првог тома ове монографије.

У отежаним условима за одвијање поштанског саобраћаја, заобилазним поштанским, дипломат-ским и војним путем стизале су приватне поруке најближима и родбини у домовини и савезничким земљама.

Војна помоћ током периода 1914-1915 документована је као помоћ: у борбама у ваздуху – ваздухопловству, у борбама на рекама Сава и Дунав – ратној морнарици и сувоземним борбама на границама Србије. За ово истраживање, сваки детаљ на поштански употребљеним објектима је важан. Због тога полеђина поштанске карте, писма или разгледнице често објашњава оправданост њеног навођења.

Штамбиљи француских ваздухопловних формација на војничким пошиљкама, у овом контексту, носе ознаку војне формације (ESCADRILLE), назив функције у формацији (COMMANDANT), локацију формације (S. = SERBIE) и тип авиона коришћеног у ваздушним дејствима у Србији и на Солунском фронту. Поштански, манипулативни и цензурни жигови и ознаке постоје на многим од ових објеката. Посебно је занимљив приказ до сада у нашој филателистичкој литератури непознатих печата у овој области.

Војну помоћ српској речној морнарици у борбама на Дунаву и Сави пружиле су Францускa, Британија и Русија. Аутор наводи да је пошта ових војних мисија веома ретка и вероватно уникатна. Oн износи претпоставку, да је добар део преписке ишао дипломатском поштом и то унеколико објашњава реткост овог материјала. Нарочито је ретка пошта Руса, из војних јединица које су учествовале у операцијама на рекама Дунаву и Сави. У овој књизи почастиће нас са неколико изванредних примерака.

Медицинска помоћ савезничких санитетских војних и хуманитарних мисија у oвој књизи богато је документована преписком ових установа и њихових чланова. Припадници ових мисија дали су огроман допринос, како ратним напорима савезника тако и самом српском друштву, кроз животе небројених војника и цивила које су спасили.

Здравствене екипе користиле су франшизне поштанске погодности, од почетка рата и непосредно после примирја, за војску, као и за лечење цивилних или војних лица. Свим савезничким медицинским мисијама, у књизи је дат одговарајући простор, а њихово присуство богато илустровано преписком коју су водиле.

Књига се завршава трећим поглављем: Повлачење српске војске и Савезничких војних и медицинских мисија преко Албаније и Црне Горе. Овај део садржи фактографију и цитате који допуњавају слику о тим драматичним данима.

Монографија Неми сведоци је споменик српском народу и Савезницима у Првом светском рату саграђен од докумената поштанске историје.

Аутор – Војислав Беговић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s