А П Е Л „Ако нам је стварно стало…помозимо…“

Posted: 26. фебруара 2014. in Новости - Дешавања, Uncategorized

СликаРад и доприноси Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, познати су и изван граница Србије, захваљујући, осим осталог, и електронској библиотеци „Растко“ http://www.rastko.net/medicina/. Један од доказа је књига израелског професора др Лава Фиалкова „Историја медицине“, послата прошле јесени на адресу секције „у знак дубоког и најискренијег  признања за њен рад“.

Али то није све. Почев од септембра прошле године секцији стижу молбе, захтеви, вапаји за помоћ од стране државних институција, а она, секција, је по свом статусу удружење грађана, као што је и само Српско лекарско друштво, које постоји већ више од 140 година (!). Јер треба обележити стогодишњицу Првог светског рата, и прикупити потребне чињенице, ако је могуће – преко ноћи.

Своје годишње скупове а под насловом 800 година српске медицине, секција одржава сваког јуна, почев од 2010. године у неком од српских манастира, и потом штампа зборник. До сада су штампани Студенички, Пчињски, Соколски и Други Соколски зборник. (Сви текстови су, иначе, и на „Растку“.) Ове године поменути скуп треба да буде насловљен са: 800 година српске медицине – српски санитет у Великом рату. Скуп би требало да буде међународни, и већ је из Москве пријављен рад проф. др Болеслава Лихтермана (Management of head injuries in Russian Army during WW1.) Да се не помињу пријављени радови из околних државица. Али…

…сасвим друга прича настаје када треба помоћи одржавање и поменутог скупа и нормалан рад секције. Тада „нико није надлежан“. Богате фирме, које чак расписују своје сталне конкурсе, листом одговарају да „ето, баш то што секција тражи није по нашем правилнику, жао нам је…“ Друге, пак, поручују „сачекајте док прођу избори“.

Речју, до 800 година српске медицине и обележавања стогодишњице Великог рата, стало им је као до – лањског снега.

Па се гурање под тепих (нарочито „оних дана“ 1914 – 1918) систематично наставља, упркос већ поменутим оним вапајима.

А реч је о суми од свега 400.000 динара, како би се намирили путни трошкови, платила храна и преноћиште, штампао још један зборник.

Стога, нека помаже ко је у могућности да помогне. Преостала је још само та могућност – „кап по кап“ – како би годишњи скуп секције, са до сада преко 45 пријављених радова, био одржан – упркос свему.

Текући рачун: 205-8041-21 (Комерцијална банка) позив на бр. 036, с напоменом за скуп 800 година српске медицине.

Председник Секције за историју медицине

Српског лекарског друштва

Проф. др Брана Димитријевић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s