МАНАСТИР У СЕЛУ ПАЉА

Posted: 21. фебруара 2014. in Манастири, Uncategorized

СликаНа подручју општине Сурдулица близу границе са Бугарском изнад села Кострошевци у долини Паљске реке у селу Паља налази се истоимени Православни манастир Паља посвећен Светој Богородици. Манастир лежи на око1200 метара надморске висине, на левој обали реке Паљевице.

Сматра се да га је изградио византијски цар Роман Диоген у XИ веку и да је служио као успутна станица или одмориште… -Неки сматрају да је изграђен у доба Немањића,а у неким старим списима као година завршетка спомиње се 818 година. Има мишљења да га је подигао Дејановић .Многи сматрају да је ово најстарији храм у Европи.

преузимањеНа основу археолошких истраживања током 2006-2007. године утврђено је да манастир потиче из 13 века. Храм је једнобродан са олтаром и две бочне апсиде полукружног облика, покривен каменим плочама. Фрескописан је, живопис на иконостасу је из 1893.године, а на спољном зиду се налази дрвена плоча исписана старословенским језиком.

У његовој близини се налази и извор свете СликаПетке, за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу воду. Народ овог краја, према предању, прича да је манастир једанпут посетио и свети Сава и то када је путовао за Цариград. Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње и то: на Светог пророка Јеремију (14. маја), на Светог пророка Илију (2. августа) и на Успеније Пресвете Богородице (28. августа).

palja7

Извори -http://www.tosurdulica.org/

http://www.mestokojevolim.rs/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s