Петар I Карађорђевић, краљ који је живео само од плате

Posted: 19. фебруара 2014. in Карађорђевићи, Uncategorized

СликаКраљ Петар I Карађорђевић није успео да добије зајам од српском министра финансија Лазе Пачуа! Образложење министра било је да “неће имати ко да врати новац у касу ако краљ умре”

Овај случај забележен је само у српским аналима и нигде више у свету јесте да је један српски краљ живео искључиво од плате коју је за свој “посао” добијао од Владе. Звао се краљ Петар I Карађорђевић и владао је почетком 20. века.

Тај период везује се за почетак стварања грађанског друштва у Србији, за настанак демократије, али је из њега остала и прича о министру финансија који је одбио да одобри зајам једном краљу.

За удају своје ћерке, краљу Петру је хитно било потребно 200.000 динара. Решио је да тражи позајмицу од Лазе Пачуа, тадашњег министра финансија, који је одбио предлог да владару исплати ову суму, а да му је касније одбије од плате.

Овакву своју одлуку је, како прича каже, образложио овако:

Не може! Умре краљ, не дај Боже, а смртан је као сви ми. Ко ће онда да врати дуг државној каси? – Зна се, Лаза! Или, политичари натерају краља да абдицира. Ко ће да плати дуг? – Опет Лаза”.

Зато је министар финансија краља саветовао да оде у банку и тамо подигне кредит, али да тако нешто не тражи од Владе јер она није ту да испуњава жеље владара. По причи савременика, краљ Краљ Петар I Карађорђевић се није наљутио, а новац је заиста подигао у банци.

Извор: Србија

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s