Живот наше елите у 19. веку – Изложба скривеног блага дома Јеврема Грујића

Posted: 15. фебруара 2014. in Историјске личности, Uncategorized

СликаБеоград – У Дому Јеврема Грујића су током два века живеле личности значајне за српску државу, а шест генерација сакупило је више од 400 уметничких дела.

Од вечерас (19 сати) па у наредних месец дана у Дому војске Србије биће представљено више од сто дела из јединствене збирке породице истакнутог српског политичара и дипломате из 19. века Јеврема Грујића.

Кућа споменик културе

СликаДом Јеврема Грујића у Светогорској 17 саграђен је 1896. по пројекту архитекте Милана Капетановића. Прва је зграда која је 1961. стављена под заштиту и са уметничком збирком представља споменик културе од великог значаја. Кућа је придружени члан Асоцијације европских историјских кућа.

„Током Другог светског рата па све до шездесетих година драгоцености су биле скривене и зазидане у подруму куће, па отуда и назив изложбе „Скривено благо“. Наиме, Грујићи су то урадили поучени искуством из Великог рата када је из дома у који се уселио генерал Аустроугарске приликом повлачења спаковао и понео део колекције“, објашњава Александар Цонић, један од Грујићевих наследника и аутора изложбе.

СликаПоред дела Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића, Уроша Кнежевића, Арсенија Петровића, Зоре Петровић и Ивана Табаковића, посетиоци могу видети и скулптуре, стилски намештај купљен у Бечу и Паризу, предмете од сребра и керамике, свећњаке и лампе, као и пушку Хајдук Вељка, јатагане, кубуре, сабље… из збирке оружја Стевана Ћурчића која је и награђена златном медаљом на изложби балканских земаља у Лондону 1907.

„Хтели смо више идеја да повежемо у целину и да покажемо благо које је чувано и сачувано кроз тешка времена наше историје. Желимо да представимо и дочарамо начин живота угледне српске породице, како је очувана породична традиција, изграђен и негован укус високе грађанске класе“, каже историчарка уметности Ивана Весковић, ауторка и текста за каталог изложбе.

На путовање кроз историју ове отмене куће и угледне породице водиће и богата архивска грађа, као и медаље и одликовања међу којима су и ордени француске Легије части, те медаља коју је краљица Викторија поклонила Јеврему Грујићу на великом балу у Бакингемској палати 1887.

Поред родоначелника Јеврема, у дому у Светогорској живели су и Теодор Хербез, министар књаза Милоша Обрановића, др Славко Грујић, политичар и дипломата, захваљујући коме је сазидана Универзитетска библиотека, др Милан Ђ. Милојевић, амбасадор Краљевине Југославије…

Јеврем Грујић

СликаЈеврем Грујић (1827-1895) студирао је право у Хајделбергу и Паризу, био је министар правде у влади кнеза Михаила и дипломатски представник у Цариграду, оснивач Либералне странке.

„Бројни историјски догађаји су се одиграли у тој кући. Тајни споразум је ту 1912. потписан између Србије и Бугарске, а на основу ког је касније заснован Балкански савез“, додаје Весковићева.

Извор – Блиц

Васељенска

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s