Сакријте „Горски вијенац“ на неко сигурно место, док још није касно

Posted: 14. фебруара 2014. in Срби Црне Горе, Uncategorized

преузимањеОткако су немачки званичници без околишања поставили седам услова за даље приближавање Србије Европској унији, међу којима је био и онај услов да Срби морају да промене своју свест, од тада је тај процес преумљавања попримио хистеричне размере, јер је јуче тужитељка Хашког трибунала устврдила да је Петар Петровић Његош – ратнохушкачки писац који је заговарао геноцид.

И што је још злокобније, она је практички и Његошеве поклонике који рецитују његове стихове такође оптужила за исто злодело. Из тога произилази да би „Горски вијенац“ могао да буде поистовећен са Хитлеровим „Мајн Кампфом“, а сваки Његошев читалац који наглас прозбори неки његов стих – био би такође проглашен за злочинца.

На такав суморни закључак наводи најсвежији случај из хашке суднице са суђења Радовану Караџићу, где је тужитељка Густавсон опширно цитирала стихове из «Горског вијенца», и то дијалог владике Данила и Вука Мићуновића, у којем се по њеном мишљењу позива на етничко чишћење. Она је тиме Његоша представила као инспиратора, а Караџића који је рецитовао Његошеве стихове, као извршиоца злочина.

Наравно, ово је само логичан наставак покушаја промене свести и целокупне српске историје, који је започео са тврдњом западних историчара да је Гаврило Принцип био гнусни атентатор, а ако се настави пасивно посматрање таквих стремљења, онда је готово извесно да ће пре или касније на оптуженичкој клупи Хашког трибунала да заврше и Карађорђе због прекорачења дозвољене самоодбране, као и Милош Обилић за недозвољено поседовање хладног оружја, док ће једино можда Вук Бранковић бити постхумно предложен за Нобелову награду за мир, због показане толеранције према људима друге вере и нације.

И Његош крив за етничко чишћење?

Међутим, иако се на први поглед такав развој догађаја може учинити донекле духовит, стварност је далеко озбиљнија, јер се у домаћој јавност синтагма „о потреби промене свести“ чује све чешће и то у најразличитијим приликама – од политичких интервјуа, па чак до спортских догађаја, што све заједно указује на доследно испуњавање постављеног немачког захтева.

И мада се та промена свести у правилу представља у позитивном контексту, остаје чињеница да се она у тумачењу немачких парламентараца пре свега односи на промену свести према српским националним интересима, вековном систему вредности и културном идентитету.

Према томе, судећи по најновијој оптужби хашке тужитељке, која само заступа своје моћне западне налогодавце, чини се да је после српске прошлости, сада дошла на ред да се криминализује и народна књижевност, па неће бити нимало чудно ако нови услов из Брисела буде и забрана Његошевих стихова, на којима су читаве генерације обликовале своју свест. Зато сакријте на време свој примерак «Горског вијенца» на неко сигурно место, док га нису забранили. У име европских вредности.

Шалу на страну, али заступница тужилаштва у процесу против првог председника Републике Српске Радована Караџића, Катрина Густавсон цитирала је стихове из „Горског вијенца“ током унакрсног испитивања сведока одбране Гојка Кличковића. Повод за то било је његово главно сведочење када је рекао да се Караџић током рата често позивао на Његошеве стихове.

Према њеном тумачењу, разговор владике Данила и Вука Мићуновића у којем се говори о чишћењу земље од неверника, и да „битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени“ – позив је на етничко чишћење земље од муслимана.

– Његош у „Горском вијенцу“ слави убијање муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија – сугерисала је Густавсонова.

Кличковић је узвратио да је Његош писао о историјским догађајима од пре 200 година.

Аутор: Ратко Паић
Извор: Глас Русије, Новости

МАГАЦИН

Advertisements
коментари
  1. Vujko каже:

    Тужитељка Густавсон је малоумна ако стварно овако мисли. Па ако стварно тако мисли, она ће и Тита прогласити као инспиратора злочина а партизане као извршиоце злочина над Њемцима. Да смо се кроз историју понашали по њеном мишљењу, на нашим просторима би данас били само Турци и Њемци, или једни или други, а исконски народ на овим просторима био би проглашен дебиластим, самоубилачким. Буди Бог с нама шта све чујемо и доживљавамо!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s