Спомен-комплекс „Доња Градина“: Топола ужаса је симбол страдања

Posted: 3. фебруара 2014. in Занимљивости, Uncategorized

СликаУ недељи за нама, девету годину заредом, обележен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста, а овде на Градини на преко 700.000 жртава Јасеновца.

После распада Југославије, највеће стратиште система јасеновачких логора – Доња Градина, „припало“ је Републици Српској. Масовне гробнице, остаци злогласне фабрике сапуна и стабло „тополе ужаса“, на којој су извршаване многобројне егзекуције, само су неки од болних „подсетника“ на стравичне злочине у којима је током Другог светског рата страдало преко 700.000 људи.

У недељи за нама, девету годину заредом, обележен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Милорад Буква, директор Јавне установе Спомен-комплек „Доња Градина“, подсећа како је почело обележавање сећања на невине јасеновачке жртве.

– Све је почело шездесетих година прошлог века, када су на ово место долазили потомци жртава. Често су у тајности палили свеће – каже Милорад Буква.
– Споменик „Камени цвет“ у Јасеновцу је изграђен 1966. године. Од 1993. године се у априлу обележава парастос и помен.

Овде се налази девет гробних поља са 105 идентификованих масовних гробница у које су после стравичних мучења и убистава усташе бацале Србе, Јевреје, Роме, децу. Чак постоје још 22 улегнућа у земљи, за која се сматра да су такође, нажалост, место масовних гробница.

Потпуна изградња Меморијалног центра у оквиру Доње Градине и даље чека боље дане, иако је Народна скупштина Републике Српске још у децембру 2012. године усвојила програм уређења Спомен-подручја Доња Градина, а општина Козарска Дубица изгласала регулациони план.

– Програм уређења почео је изградњом надстрешнице и конзервацијом „тополе ужаса“, али и конзервацијом фабрике сапуна – каже први човек ове јавне установе. – Планирано је да се овде изгради савремени Меморијални центар који ће обухватати музеј са едукативним центром, простор за верске манифестације, макету логора Јасеновац, споменик жртвама усташког геноцида, али и посебан споменик убијеној деци, којих је страдало око 20.000. На сваком гробном пољу биће изграђени мали информативни објекти, где ће посетиоци моћи да сазнају све историјске чињенице. Планирана је и реконструкција постојећих објеката, али прво ће се градити нова приступна саобраћајница, за коју је већ израђен пројекат. Ово ће бити вишегодишњи и вишемилионски пројекат.

Извор –  Новости

Магацин

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s