Највредније марке штампали партизани

Posted: 22. јануара 2014. in Занимљивости, Uncategorized

СликаНајвредније поштанске марке на нашим просторима, а уједно и међу најчешће фасификованим у Италији, јесу прве марке нове, комунистичке Југославије. Њихов изглед осмислио је академски сликар Ђорђе Андрејевић Кун, који их је и ручно отиснуо на калупу од крушковог дрвета, у Дрвару, 1944. године. Од укупно 20 примерака те серије, пронађена су само два, која су сада непроцењиве вредности – један се налази у Поштанском, а други у Музеју уметности у Београду.

Све је почело априла 1944, када је Андрејевић од Врховног штаба, преко Ивана Милутиновића, добио задатак да направи идејни цртеж за прву поштанску марку нове Југославије. Тако је Кун израдио цртеж који представља партизанског борца који у једној руци држи пушку, а у другој заставу, док је изнад и испод исписан назив Југославије. Иако је планирано да се Кунове марке почетком јуна 1944 одштампају у штампарији “Борбе”, то је осујетио немачки десант на Дрвар, па је сачувано само 20 примерака, које је сликар отиснуо на дрворезу.

– Претпоставља се да је десет Кунових марака Тито употребио за разна писма. Једну је Кун задржао за себе, а преостале предао Ивану Милутиновићу. Овај је неколико залепио на писма која је слао у Црну Гору, два отиска дао је друговима запосленим у штампарији “Борбе”, док је два послао Владимиру Дедијеру који је тада боравио у Италији. Наш музеј је шездесетих година откупио марку са редним бројем три. Била је толико скупа да са за тај новац тада могао купити “фића”. Вредност сачуваних примерака је непроцењива, па не чуди што италијански филателисти за фалсификате плаћају огромне суме новца – каже Драгољуб Поповски, кустос Музеја ПТТ – а.

СликаПредлог за увођење редовних поштанских марака у Србију потекао је од предузимљивих београдских трговаца, маја 1863. године. Како не би губили драгоцено време на одлазак до поште код Батал џамије (близу садашње савезне скупштине), с обзиром да је трговачки центар био у зони данашње Улице краља Петра, они су тражили да се код Саборне цркве отвори поштанска подружница или постави неколико кутија за пошту. Ако то није било изводљиво, трговци су предложили да пошта продаје “печатне марке” које би имале вредност поштанске таксе и које би се лепиле на писма, као доказ о плаћеној поштарини. Њихов предлог подржао је министар финансија Коста Цукић, па је априла 1866. године у Беч упућен фактор Државне књигопечатње (штампарије), Стеван Рајчевић, са задатком да се обрати тамошњем српском банкару Теодору Тирке, како би му овај препоручио цртача и гравера. Рајчевићу је притом наложено и да се упозна са поступком штампања марака и набавке потребног материјала, да би се марке убудуће штампале у Србији.

– Наше прве редовне поштанске марке са ликом кнеза Михаила Обреновића одштампане су у Бечу, јуна 1866. Њихов нацрт и дрворез урадио је аустријски сликар и литограф Винценз Кацлер. Међутим, месец дана раније, у Србији су одштампане прве новинске марке на којима се налазио државни грб, а за које је нацрт израдио Анастас Јовановић, двороуправитељ Обреновића. Новинске марке, сличне као редовне, дељене су пограничним поштама и лепљене само на новине које су се увозиле из иностранства. Те новине су се бесплатно делиле, као начин борбе против неписмености – каже Поповски и додаје да је тада у Србији било и оних који су на увођење поштанских марака гледали са подозрењем. Један од њих био је и Васа Берар, управник штампарије кнеза Михаила, који је сматрао “…да је зупчење марака сумњива работа”, такорећи облик шифрирања путем кога се могу одавати државне тајне!

Прокламовање Србије за краљевину 1882. године, није учинило никакве измене у издавању марака, изузев што је измењен грб. Након абдикације краља Милана, 1889. године, и ступања на престо Александра Обреновића, издате су марке са ликом младога краља. Међу филателистима су посебно цењене марке које су штампане у Паризу за Александров рођендан 2. августа 1903. Док су стигле у Србију, Александар и Драга Машин били су већ мртви (убијени су 29. маја), па је краљев лик прештампан државним грбом, после чега су пуштене у оптицај.

– Из времена Карађорђевића издвојио бих два издања. Прво је штампано 1904, када је крунисан Петар И и прослављена стогодишњица устанка. Нацрт марке урадио је сликар Ђорђе Јовановић. У њеној средини је медаљон обавијен криновима, док су у кругу рељефи Карађорђа и краља Петра. Испод медаљона је двоглави орао, а испод орла лента са латинским натписом “Бог је мени прва нада”. Друго је пригодно издање штампано поводом посете Петра И бојишту у колубарском округу, 1914. године – каже Поповски.

Иако се после другог светског рата на нашим маркама јављају прикази народних хероја, познатих личности, биљака, животиња и разни други мотиви, Поповски истиче да, укупно гледајући, на њима доминирају ликови владара. Осим Обреновића и Карађорђевића, наш саговорник посебно издваја Тита, чији се лик налази на највећем броју марака са наших простора.

Последња марка са натписом “Краљевина Србија” издата је марта 1920. године, и на њој су приказани ликови краља Петра I и регента Александра. После 86 година, Србија је поново издала своје поштанске марке са натписом “Србија”, поводом двестогодишњице Мишарске битке.

Најлепше на свету

Осим што се поштанске марке Кнежевине и Краљевине Србије изузетно добро котирају на светским аукцијама, наше марке су неколико пута биле свсрстане и међу најлепше у свету. Тако је поштанска марка “Поглед на Бохињ са Триглава”, аутора А. Миленковића, 1968. године проглашена за најлепшу на планети. Марка аутора Радомира Бојанића, која је издата 1992. године, поводом годишњице открића Америке, добила је другу награду, док је 2002. године, олимпијска марка (прве олимпијске марке издате су у Грчкој, 1896) ауторке Марине Калезић, награђена сребрном медаљом на Олимпијским играма у Солт Лејк Ситију.

Извор – srbinside ,  http://www.srbinside.rs/?p=2815

Advertisements
коментари
  1. Zlatan каже:

    Posedujem izmedju ostalih i markicu stampanu 1904.g. sa likom Karadjordja i kralja Petra I, crvene boje, od 10 para.Interesuje me gde bih mogao da proverim da li je originalna i eventualnu vrednost. Kontakt telefon> 065/23-24-025 Zlatan

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s