Потомак Франца Фердинанда: И да није било атентата, рат би почео три недеље касније

Posted: 15. јануара 2014. in Први светски рат, Uncategorized

ImageПотомак аустроугарског надвојводе Франца Фердинанда, Карл Хабсбург – Лотринген изјавио је да би и без сарајевског атентата дошло до Првог светског рата, пише Гардијан.

Потомак аустроугарског надвојводе Франца Фердинанда, Карл Хабсбург – Лотринген изјавио је да би и без сарајевског атентата дошло до Првог светског рата, пише Гардијан.

„Ако бисте све поједноставили, могло би се рећи да је пуцњем у Сарајеву је почео Први светски рат. Али да и није било тог пуцња у Сарајеву, рат би почео три недеље касније, негде другде“, рекао је у интервјуу „Гардијану“ унук последњег цара Аустроугарске.

Хабсбург – Лотринген сматра да нема потребе да његова породица покаже кајање за трагедију Првог светског рата, јер би то на првом месту значило значило да је она била крива.

„Било би погрешно да се упире прстом у једну државу. Ако то урадите, требало би да узмете у обзир да су тада већ постојале значајне тензије, нарочито између Немачке и Русије, које су већ почеле да мобилишу своје трупе дуж граница“.

Он је рекао да се слаже с мишљењем да су сви европски народи тада били спремни за рат.

„Многи су се већ тада прикључили блоковима чекајући велики сукоб. Ако сте имали некога ко је крив, онда је највећи кривац за почетак рата био сам национализам“.

Аустроугарско царство је тада имало 50 милиона становника, а царска Русија је деценијама спроводила политику конфронтације и то преко утицаја у источној Европи, што је довело до рата на Балкану 1912. који је предвидео већи сукоб .
Хабсбург – Лотринген каже да је његов деда, последњи цар Аутроугарске, био само онај ко је, како је рекао, наследио рат.

„Он је у неколико наврата покушавао да смири ситуацију и користио је породичне контакте да води мировне преговоре.
Јасно је видео да је основни проблем статус словенских народа у оквиру Хабсбуршке империје. Верујем да је такође схватио и да су га Срби видели као главног непријатеља зато што је желео да избалансира односе међу словенским народима, али и у суштини минимализује доминирајуćи утицај Срба међу словенским народима“, рекао је унук Карла Првог, последњег цара Аустроугарске.

Извор – Б92

Курир

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s