Европа саветује: Србија да не слави победу у Великом рату!

Posted: 9. јануара 2014. in Први светски рат, Uncategorized

ImageОпште је познато да српска држава трпи разноразна условљавања од моћних западних земаља на свом путу ка чланству у ЕУ, али је најновије да су се уочи обележавања стогодишњице Првог светског рата ти притисци проширили и на обележавање великог оружаног сукоба у који је свет ушао с почетка 20. века.

Како „Вести“ незванично сазнају, Београд добија „добронамерне савете“ са Запада, да држава много не таласа приликом овогодишњег обележавања почетка Великог рата.

То би могао бити разлог што су државне структуре до сада показале уочљиву пасивност када се ради о јубилеју, те покушаји ревизије узрока Првог светског рата пролазе мимо званичног одговора државе Србије, ако се изузму прошлогодишњи емотивни наступи премијера Дачића и председника Николића, превасходно намењени домаћој јавности.

Одговор на покушај да се Сарајевски атентат од повода и доброг изговора Бечу за напад на Србију 1914, претвори у главни узрок рата, препуштен је српским историчарима и њиховим наступима на међународним форумима.

– Наши институти реагују адекватно и Српска академија наука и уметности и велики број појединаца, режисери, писци, људи који праве стрипови такође су активни на ову тему, али је држава пасивна. Толико је пасивна да је то упозоравајуће. Некако је посустала, а имала је велике планове поводом овог јубилеја – примећује и професор историје Милош Ковић.

Припрема алибија

Увидом у литературу може се закључити да су већ 1915. Немци увидели да ће, ако буду изгубили рат, бити оптужени за његов почетак, па су почели да раде на Белој књизи у којој су желели да покажу своју невиност у томе. “У помоћ су позвали историчаре, који су им рекли да је то добра пропаганда за њих, али да се то стручно не може никада одбранити“, напомиње историчар Љубодраг Димић.

Ту су и медијска извештавања о историјским документима који покушаје прекрајања историје представљају у светлу правих, политичких разлога, а то је да се са Немачке, најмоћније државе у уједињеној Европи скине љага кривца за први велики планетарни сукоб.

– То је тренд који траје већ неколико година, али не треба заборавити да је немачка историографија одувек оптуживала Србију, односно преко ње Русију, за Први светски рат.

Тек је захваљујући радовима немачког историчара Фрица Фишера 50-их и 60-их година прошлог века и код њих преовладало становиште о немачкој одговорности за рат. Могуће је да ће се ове године због јубилеја, антисрпска пропаганда појачати, али је важно да се главни ток историографије не мења битно – а то је да су Немачка и Аустроугарска изазвале Први светски рат зарад својих циљева и интереса – напомиње Ковић, уз савет читаоцима да читају дела покојног академика Андреја Митровића, једног од најбољих европских познавалаца овог дела историје.

Шта је планирано за обележавање

Подсећамо да су „Вести“ захваљујући Радославу Павловићу, саветнику председника Србије и координатору државног организационог одбора, јесенас објавиле део планираних догађаја и манифестација којима ће бити обележен велики јубилеј. Осим међународног научног скупа под покровитељством САНУ најављен је једночасовни документарни филм о Великом рату са ексклузивним снимцима из архиве Југословенске кинотеке.

У Београду је предвиђен и дефиле српских и савезничких гардиста, а предвиђена је и симулација Колубарске и Церске битке. Руси ће исфинансирати постављање споменика у Београду цару Николају, највећем српском савезнику у том рату. У просторијама Унеска у Паризу планирана је велика заједничка изложба у част жена које су лечиле и неговале рањене српске војнике и које су са српском војском прошле и албанску голготу. Позоришта ће имати премијере од Нушићеве „Деветстопетнаеста – трагедија једног народа“, до Ћосићевог романа епохе „Време смрти“…

У светлу поменутог, не треба да чуди што се у немачкој савременој штампи редовно пише о Великом рату и то увек из угла Немачке и Француске, док се Србија помиње само у контексту Сарајевског атентата и младог Србина Гаврила Принципа, атентатора на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

Планови за рат још од 1908.

У књизи „Продор на Балкан“ академик Андреј Митровић, а позивајући се на документа из немачких и аустријских архива, између осталог закључује да су одлучност Берлина и Беча да се сукоб Хабзбуршке царевине са Србијом реши ратним походом проистекла из међународне кризе настале око анексије Босне и Херцеговине„. У „посезању за Југоистоком“ Немачке и Хабзбуршке царевине Србија се нашла на путу као прва и највећа жртва њихових империјалистичких политика.

Тако, закључује Митровић, „између 1908, и 1914, а нарочито од првог балканског рата, Аустроугарска је уништењем независности малог суседа на југу хтела прокрчити пут ширења ка југоистоку и показати снагу у својој кући, где ствари нису ваљале“. Немачкој царевини је оваква аустроугарска политика пружала прилику „да помоћу ње добије рат у коме би изборила џиновску империју у Европи, на Блиском истоку, у средњој Африци и у неким прекоморским архипелазима…“ У сарајевском атентату је пронађен повод и добродошао „демагошки изговор“.

ИзворВести

Магацин

Advertisements
коментари
 1. Svetozar Janković каже:

  Znam da nećete da objavite , ali moram da vam kažem , da sam zvanično saznao da koristite već programiranu mržnju u stanovništvu protivu evrope – koju je u nauku , pretvorio bosanac vladika velimirović . To je sramota ; mentalna beda i sramota.
  I ma koliko god trovali stanovništvo , nikad neće te prikriti ratne zločine onih bosanaca i svih austrougarskih vojnika , koji su govorili serpskim jezikom prepunog infinitiva. I ne samo u tom ratu, nego i u onom koji dolazi iza njega.
  Prepuno je pomorovlje, podunavlje , ponišavlje , šumadija i cela teritorija tadašnje kraljevine masovnih grobnica , iz oba rata – koje su ostavile te veliko srpske patriote, kao vojnici sa plavim uniformama i krvavim petokrakama – a o onim četničkim i drugim simbolima da ne govorimo.
  Potomci žrtava to nikad neće zaboraviti ! Džaba istinu prikrivate trovanjem – vi i vaši čobanski naučnici istoričari !

  • Оволики степен мржње и уског гледања историје нисам видио ни код наших старих „пријатеља“ муслимана и Хрвата. За вашу информацију, у БиХ су још у „Великом рату“ постојали концентрациони логори. Један и близу моје куће. И шта мислите, „господине“, ко је био у тим логорима? Спомињете масовне гробнице по Србији. Да ли сте чули за масовне гробнице и покоље Срба у БиХ и Хрватској? За мене оне имају исту вриједност, са истим поштовањем се клањам жртвама и не раздвајам их по томе да ли су из Шумадије или из Крајине.
   Спомињете четнике и партизане. Да ли је Ђенерал Дража из Босне? Да ли је Александар Ранковић из Босне? Босна је највише страдала у Другом свјетском рату, тачније, српско становништво у БиХ. Највећи покољи и највеће борбе су се одиграли на простору БиХ. И нашао се неки „паметан“ да говори како су Срби из БиХ убијали Србе по Србији, и да су криви за све несреће кроз које је Србија и српски народ у цјелини прошао и пролази и дан данас.
   И само да завршим стиховима босанца, Србина Алексе Шантића:
   „И свуда гдје је српска душа која,
   тамо је мени отаџбина моја,
   мој дом и моје рођено огњиште“.

  • Ненад каже:

   Црни Светозаре Јанковићу…је л’ ти добро?

  • Goran каже:

   Ko si bre ti?
   Srbomrzac?
   Hrvat?
   Umobolnik?

 2. Светозаре, не бих улазио у расправу…беспотребна је расправа, све сте рекли. Како видите ваш коменрат није обрисан.

 3. Dragan каже:

  Светозаре, очигледно је да си веома субјективан па би улажење са тобому било какаву расправу било само губљење времена и енергије.
  Међутим, у праву си када помињеш Србе у Аустроугарској војсци и то је оно о чему се данас и мало пише и мало зна. А за то су опет криви наши субјективни историчари или можда више претходне власти које нису дозвољавале да се о томе пише.

 4. Dragan каже:

  Он се зове Светозар Јанковић као што се ја зовем Идризи Љимај. Не треба обраћати пажњу.

 5. ЗоркаМ каже:

  Коментар „Светозара Јанковића“ није за чуђење,таквих „светозара“ пуна је Србија.Оваквим будалетинама најдоступнији су „наши“медији.Уосталом он вероватно спада у мењаче свести Срба,а колико видим то је ППВ са Басаром изјавио као приоритетно.Народ од свих ових мењача готовог за вересију, не може да дође до даха од запрепашћења!Болно је имати толико несвета,али и корисно,јер;без невоље нема богомоље,таман да Срби учврсте своје место,намењено им у историји Света.А, да ће мо се изборити за сопствени опстанак и опоравак,у то не сумњам.Зар истина и правда нису универзалне вредности за људе, изнад сила мрака ,мржње и сатаниних служинчади?

 6. milan каже:

  da se zna 1905 godin na teritoriji bivše jugoslavije bilo je 5.500.000 srba, a toliko je otprilike bilo i italijana i drufih danas velikih naroda. danas nas ima 7.000.000 a italijana 60.000.000, pa zašto treba da se upitamo. taj trend je i danas i dok mi srbi se ne osvestimo i poradimo samo u našem interesu pratiće nas zla kob. vlada koja je tadnjih 12 13 g vladala srbijim radila je kao da mrzi svoj narod, svud jad i čemer. i srpska svest se promenila svuda lopovluk i smutnja, zgrtanje, nepotizam u državnim preduzećima, loši kadrovi na važnim mestima. crnogorci su nam još uvek u diplomatiji i dobro plaćenim mestima….. da ne nabrajam, istina samo sloga će nas spasiti alo nje nema na vidiku. tuga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s