Годишњица настанка Републике Српске ( 9. јануар )

Posted: 8. јануара 2014. in Срби Босне и Херцеговине, Uncategorized

ImageРепублика Српска један је од два ентитета који сачињавају Босну и Херцеговину. Други ентитет је Федерација Босне и Херцеговине. Главни град Републике Српске је Источно Сарајево, а Бања Лука је највећи привредни, политички и административни центар, сједиште Владе и Народне Скупштине. Република Српска је проглашена 9. 1. 1992. године, али је током читавог рата у Босни и Херцеговини била нелегална творевина, у складу са мишљењем Међународне арбитражне комисије о Југославији, и међународним признањем Републике Босне и Херцеговине.

Постојање Републике Српске признато је 1. чланом дејтонског Устава Босне и Херцеговине из 1995. године, у којем се наводи: “Република БиХ наставља своје легално постојања под званичним именом БиХ као држава по међународном праву састављена од два ентитета – ФБиХ и РС.” ПоДејтонском споразуму, она је један од два ентитета Босне и Херцеговине и заузима 49% територије БиХ.

ImageРепублика Српска је формирана 9. 1. 1992. под називом Српска Република Босна и Херцеговина, од стране представника српске националности у органима власти тадашње Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, још увијек формално у саставу СФРЈ. Већ раније, током распада СФРЈ, на подручјима са српском већином су се формирали паралелни органи власти, укључујући и тзв. српске аутономне области и општине и друге ентитете, са циљем уједињења у Савез српских држава. Скупштина босанскохерцеговачких Срба, формирана 24. 10. 1991., је 28. 2. 1992. донела Устав Српске републике Босне и Херцеговине. Република би се састојала не само од свих подручја где су Срби били већина, него такође и од „места где је српски народ мањина због геноцида над њим током Другог светског рата“.

Истом одлуком је Република проглашена диелом југословенске федералне државе. Након проведеног референдума Босна и Херцеговина 5. 4. 1992. проглашаве независност, Српска Република Босна и Херцеговина проглашава 7. 4. 1992. године одвајање од Босне и Херцеговине и останак у Југославији.

Међународна арбитражна комисија о Југославији је дала правно мишљење да само републике СФРЈ имају право на проглашење независности након референдума, а да народи немају право на самоодређење, чиме је жеља српског народа за заједничком државом пред међународном заједницом проглашена нелегалном.

Извор – Делом коришћена Википедија

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s