КИЋЕЊЕ ЈЕЛКЕ…католички или православни обичај? …. ХРИШЋАНСКИ обичај !

Posted: 1. јануара 2014. in Занимљивости, Uncategorized

ImageРадмила Мишев …разговарала сам о томе са Алексејем и питала га да ли је кићење јелке католички обичај, с обзиром да се код нас за Божић кити и у кућу уноси бадњак. Алексеј је по оцу Рус и као мали одлазио је у Руску цркву у Београду, где је упознао дивног свештеника о. Василија Тарасјева, који је био старешина цркве.

То је био човек као из руских бајки, благог лика, дуге браде, пун љубави, разумевања, сироке словенске дусе и велики духовник. Питао га је зашто се у Руској цркви за Божић кити јелка, а у српској бадњак. О. Василије му је тада рекао: “Бадњак је стари српски обичај, јединствен као и српска слава, и зато га треба поштовати и никако не дозволити да се извитопери и промени неким “новокомпонованим” обичајима.

Међутим, није јелка католички обичај, јер ево, и ми је китимо. У руском народу постоји оваква прича: Кад се родио Христос Богомладенац, звезда са неба је водила мудраце са истока показујући им пут све до пећине у којој се налазила Богородица са Христом. Они су се поклонили тек рођеном Цару Славе и принели Му дарове; затим су дошли пастири и они су се поклонили приносећи своје дарове. Изнад пећине у којој је Христос рођен расла су три дрвета, бор, кедар и јела, које је обасјала светлост Христовог рођења, па су пожелели да и они нешто поклоне.

Кедар је затресао своје гране и пред пећину су пале његове иглице препуне дивног мириса. Бор је спустио најлепше шишарке, а сирота јела је горко плакала јер она није имала мирисног уља у иглицама, а ни шишарки. Јелкине сузе је видела звезда па се сажалила, и због њене велике жеље да дарује Богомладенца није дозволила да остане тужна у тој ноћи. Послала је једну малену звездицу да се спусти на врх јелке. Тада је јелка засјала звезданом светлошћу и дубоко се клањајући спустила звездицу пред пећину где је у јаслама на сламици лежао Богомладенац Христос.

Зато се и данас на врх јелке ставља звездица, као знак и знамен љубави према Христу. Ето, то је стара руска бајка, а кићење јелке је општехришћански обичај. Нико неће погрешити ако кити јелку, али треба знати зашто се то ради.

Не због календарске Нове године, него због Божића, а дарови испод јелке су подсећање на Христово рођење, на највећи дар који је икада људима дат, и та радост треба да обрадује дечицу, зашто не и бадњак и јелка, но треба испричати маленима све о бадњаку и о јелки.”…

Аутор – Радмила Мишев – ТРАГАЊЕ ЗА ДУХОВНИМ ВИДОМ ( део из књиге )

ИзворМанастир Лепавина

Advertisements
коментари
  1. NikolaBG каже:

    чувајмо своју традицију србенде … нестајемо као народ, бар да Оставимо језик , писмо , културу , традицију … за православље , лепо наше православље !!!

  2. Dragana каже:

    U sred Svedske sam nasla drvce hrasta pa ga zalivam vinom i darivam domacine sto mi dozvole da secnem badnjak na Badnjidan!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s