Место за српско сећање –ПОКРЕНИМО ИДЕЈУ КОЈА ЈЕ ОДАВНО ТРЕБАЛА БИТИ ОСТВАРЕНА …овако шта друго рећи него срамота !

Posted: 29. децембра 2013. in Ђорђе Бојанић, Занимљивости

Приредио – историчар Ђорђе Бојанић

„МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА“

ImageПодржите акцију да сви Срби и Српкиње, Влада РС, РС и други, примарно имају за циљ изградњу оваквог центра.

Срамно је да одавно нисмо већ саградили.

Угледајмо се на Јевреје који са посвећеношћу чувају од заборава своје жртве.

Споменик жртвама геноцида, као симбол и опомена, требало би да подсећа на Јад Вашем у Јерусалиму.

Једноставно, уколико се затре свест о жртвама уништава се то неопходно ткиво националне свести а то је солидарност. Несрећницима који су настрадали та солидарност данас не значи много али би значила њиховим породицама. 

Ко се данас још сећа ненаоружаних војника мучки побијених по Словнеији, небројених цивиле у Хрватској (Јасеновац, Олуја…), Босни и Херцеговини ( Братунац…), на Косову и  Метохији.

Када се једном народу ишчупа корен сећања на своју прошлост, на своје јунаке и војне победе. Када му се ишчупа историјски корен постојања и битисања, он постаје зомби руља. Такав народ губи национално достојанство, поимање државне свести, престаје да има узоре и за њега више ништа није свето – па ни жртве које су пале, да би он данас уопште постојао. 

О погрому Јевреја зна цео свет,  о ономе што се дешавало у Јасеновцу не зна скоро нико. Одговорност је наша. Јасеновац је за Србе оно што је за Јевреје Аушвиц.

Све оно негативно, патолошко и злочиначко што је карактерисало нацифашизам и његове слуге достигло је врхунац у геноциду над децом. Убијајући нејач, крвници су показивали најмрачнију страну свога бића. На најсуровији начин уништавали су животе дечака и девојчица, од којих су многи били још у пеленама.

Па ваљда су ове жртве заслужиле бар један скроман МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР. Јесу сигурно…заслужили су не скраоман него грандиозан МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР. Зар је оволико година требало …а надам се да нећемо јиш дуго чекати…!

Не знам зашто се чекало и чека…ми не смемо гледати туђе интересе по готову по том питању…морамо знати и то да главна жеља Хрвата је да се о њиховом колективном злочину ћути, да нико ништа не говори, да се нигде о њему не пише,а наша треба да буде супротна, да се о томе прича, расправља и што је најважније пише, јер само писани траг остаје за века и векова.

Јасеновац мора бити порука и опомена генерацијама које стасају да се зло које се десило у овом времену више ником и  никад не понови .

Мирнодопско стање (без рата) је нешто највредније што човек може да има а то најбоље говори  наша историја !

ОВО НИ ЈЕДАН СРБИН НЕ ТРЕБА  ДА ЗАБОРАВИ, ЈЕР ТО НАМ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ НАШИ ИЗМУЧЕНИ И НА НАЈСВИРЕПИЈИ НАЧИН УБИЈАНИ И ЗВЕРСКИ МУЧЕНИ ПРЕЦИ !  СЛАВА ИМ !

Зато нам је и преко потребан „МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА“

Али за све то треба нам подршка СРПСКОГ народа а са том подршком добићемо и подршку надлежних институција. Надам се да ће се и САНУ ускоро огласити са конкретним мерама…а велику наду полажем у академика Василија Крестића .

Охрабрујуће је и то да је Председник Србије Томислав Николић подржао иницијативу за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку .

Свака част председниче… пре свега зато што такву подршку нисмо имали од бивших председника од 1945. па на даље !!!

Приредио – историчар Ђорђе Бојанић

коментари
  1. NADAM SE DA ĆE NAMA SRBIMA PRORADITI 4-OCILA, I DA ĆEMO SE KONAČNO SLOŽITI-UJEDINITI , BAR DUHOVNO ,KAD NAM NAŠI NE- „PRIJATELJI “ SA ZAPADA NE DOZVOLJAVAJU DA SE UJEDINIMO I FIZIČKI, VEĆ NAM I OVO MALO SRBIJE CEPAJU I OTKIDAJU PARČE PO PARČE, KO SVAKA PTICA GRABLJIVICA . GLAVNI-OSNOVNI ZADATAK SRPSKE AKADEMIJE NAUKA, KOJI SAMA SEBI TREBA DA POSTAVI ,JE DA PRIKUPI SVE SRPSKE ŽRTVE I Z NEKADAŠNJE OSMANLIJSKE TURSKE, AUSTRO UGARSKE , NACISTIČKE NEMAČKE SA POSEBNOM PAŽNJOM, „NDH-NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE“, I SADAŠNJE NOVE “ NDH-NEOVISNE DRŽAVE HRVATSKE“, PA NA OSNOVI TIH PODATAKA OSNOVATI *MEMORIJALNI CENTAR*. NAŽALOST SADAŠNJEG „PREDSEDNIKA “ AKADEMIJE g.HAJDINA TO NE ZANIMA, A AKADEMIK GOSPODIN VASILIJE KRESTIĆ ,NEMA DOVOLJNO PODRŠKE ,KAKO U AKADEMIJI ,TAKO NI U SRBIJI PA NE MOŽE SAM DA SE IZBORI ZA ISTINU I PRAVA SRPSKOG NARODA, NE SAMO IZ SRBIJE ,VEĆ I SVIH SRBA IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE. NAŠIM NE-„PRIJATELJIMA“ JOŠ UVEK SE OSTVARUJE KLETVA : “ NEDAJ BOŽE,DA SE SRBI SLOŽE“, I JOŠ RIMSKA IZREKA :“ ZAVADI,PA VLADAJ.“ KOD NAS SRBA U PUNOJ MERI VLADA ONA KOMŠIJSKA :“ NEK ,KOMŠIJI CRKNE KRAVA.“ KAKO ONO REČE GOSPODIN ARČIBALD RAJS : SRBI ,UZMITE SI U PAMET.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s