СРЕМСКИ ФРОНТ – смишљено страдање српске омладине или можда не ???

Posted: 14. октобра 2013. in Ђорђе Бојанић, Други светски рат

Слика

Приредио – Ђорђе Бојанић

На југословенском подручју и даље се налазило око 400.000 Немаца и њихових сарадника. Задатак Југословенске армије је био да пресече оступницу немачким снагама на подручју Југославије, како би помогли Русима (Црвена армија), која је тада водила борбе у Аустрији.

На Сремском фронту, који се простирао од Дунава до Босута, вођене су жестоке борбе. Маја 1945. године у Србији је мобилисано преко 250 000 младића и девојака, који ће своје прве ратне окршаје доживети на Сремском фронту.

СликаСрпска војска није имала искуства у вођењу фронталне борбе, па су зато страдали бројни српски младићи (преко 13 000), тек мобилисани борци Србије (деца која нису ни знала шта је пушка). Снаге за пробој Сремског фронта су највећим делом прикупљане у Србији и то насилном мобилизацијом. Углавном су присилно послати на фронт малолетни дечаци из Шумадије и Београда. Ова деца су морала да се сукобе са немачким ветеранима са светских фронтова. Сремски фронт пробијен је 12. априла 1945. године.

После пробоја Сремског фронта јединице Југословенске армије су се упутиле ка западним деловима Југославије. Ослобођени су Загреб и Љубљана. Тако је цела Југославија била ослобођена од окупатора.

Приредио – Ђорђе Бојанић

Advertisements
коментари
  1. он каже:

    пре ће бити да је тада уследила окупација.

  2. Marko каже:

    Besmislena ljudska klanica. Isto i Bitka na Batini…. kao u ostalom i čuvene „ofanzive“ – masovne pogibije Srba zbog spašavanja Tita. A poginulih Nemaca? Smešno malo. U suštini Titu je glavni cilj bio vlast. Antifašizam je bio samo paravan. Posle rata antifašisti su u ideološkim čistkama ubili više Srba nego fašista tokom celog rata!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s