СВЕТОСАВСКИ КОНГРЕС – Алтернатива једне другачије Југославије

Posted: 14. октобра 2013. in Ђорђе Бојанић, Други светски рат

Слика

Приредио – Ђорђе Бојанић

Трагичне последице  АВНОЈ-евских одлука смо сви осетили. Оно што се не зна, што је намерно сакривено и заборављено , јесте да је постојала алтернатива једне другачије Југославије после рата. То је Резолуција Светосавског конгреса у селу Ба, изгласана јануара 1944. године.

Светосавски конгрес је одржан од 25. до 28. јануара 1944. године у присуству 274 делегата.. По политичким опредељењима ту је читав спектар, од левице (социјалдемократија), до деснице (демократе и радикали) .

Конгрес је отворио Драгиша Васић.

На Конгресу је створена Југословенска демократска заједница, призната је легитимност династије Карађорђевића, прокламовано је стварање Југославије као тројне федерације, осуђена је активност КПЈ.

Симптоматично је да прва реакција на Конгрес у селу Ба долази од Гестапоа. Они су после конгреса ухапсили око 800 предратних политичара и јавних радника, а преко плаката претили су свакоме ко буде сарађивао са Покретом  Драже Михаиловића.

Исти, чак и гори метод примениће комунисти према свакоме за кога се и посумњало да је близак идејама Светосавског конгреса.

Приредио – Ђорђе Бојанић

Advertisements
коментари
  1. он каже:

    Права је трагедија што није дошло до остваривања идеја Светосавског конгреса. Последице су огромне, јер и дан данас се не можемо опоравити од тога.

    • Bozidar Ristich каже:

      ne samo daje traedija koja se nemoze zaboraviti ni oprostiti puno puta sam razgovaro sa vojvodom vuckovicem mojim dobrim prijateljom u vezi svetosavskog kongresa uvek mi je reko da bi se mnogi zivoti spasili I da je kongres uspeo cica bi osto ziv i dabi sve se drugacije zavrsilo on je najbolje znao stase desilo bijo je glavni organizator I za njihovu sigurnost kordnator retko dobar covek I moja velika prvivilegija da sam ga znao

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s