МИШЧИЋИ – МЕСТО ГДЕ ЈЕ РОЂЕН СВЕТИ САВА

Posted: 9. октобра 2013. in Ђорђе Бојанић, Манастири, Немањићи

СликаИз дворишта Петрове Цркве, код Новог Пазара, кроз главну капију, пружа се поглед на Мишчиће код Дежеве. Ту је рођен Свети Сава.  Када га је мајка Анастасија предала оцу у наручје, Стефан Немања је рекао: Мишче моје и, место се до дан данас зове Мишчићи.

МИШЧИЋИ су место у Дежевској долини  на пар километара од Ђурђевих ступова и Петрове цркве, у коме су на чувеним саборима доношене историјске одлуке, где су рођена два српска цара, више краљева и где је свет први пут угледао и Растко Немањић – Свети Сава.

Темељи родне куће Светог Саве су у корову, беспућу и мраку. Да није великог крста, који су ту поставили представници Цркве, нико не би ни знао да је ту рођен велики епископ и просветитељ.
У сличном стању је цела Дежевска долина: заборављена, запуштена, запостављена…
Дежевска долина је још далеко од очију шире јавности, овде нема туриста, а и они који дођу обиђу Петрову цркву  и оду, а да и не наврате до Савиног родног села.

СликаТамо где је Стефан Немања први пут угледао сина Растка (Св. Саву) данас је посађен храст и поред њега лежи древни камени крст. Одмах поред дрвета стоји и један метални прохромски крст, да обележи ово свето место.

СВАКИ камен у Дежевској долини је историја – овде је, у засеоку Мишчићи, рођен Свети Сава, овуда је у време највеће моћи шетао Стефан Немања, овде су се играли његови синови Вукан, Стефан и Растко, одавде су у свет полазили краљеви: Урош, Драгутин, Милутин…

Задрхтим када помислим ко је све газио овом земљом…

Приредио – историчар Ђорђе Бојанић

40019633

Advertisements
коментари
 1. Željko каже:

  Поштовани, препоручујем на читање и (пр)оцену ради евентуалног објављивања текст о оснивачу прве српске државе, тј. о деветовековној државности и Хиландару, као најважнијој задужбини творца српске државе.
  Поздрав. Жељко

  http://www.slobodanjovanovic.org/2012/04/12/miladin-subotic-jubilej-ktitora/

 2. byk dundo каже:

  HVALA STO STE NAM OVO PREDOCILI !

 3. Саша каже:

  Био сам у Дежеви пре више година. Одвели су нас до темеља /ниских зидина старе цркве где је некад било густо насељено мест. О Мишчићима није нико ништа рекао, крст је сигурно постављен после.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s